Neix a l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències la primera tortuga de l’únic niu registrat aquest any a Espanya

Només una tortuga (Caretta caretta) ha aconseguit tirar endavant els 31 ous que es van traslladar a les instal·lacions de la Fundació Oceanogràfic procedents de l’únic niu registrat aquesta temporada a Espanya. La posada va tenir lloc el passat 26 de juliol a la platja de Guardamar del Segura, Alacant, i del total d’ous traslladats a l’aquari valencià, únicament dos eren fèrtils i, finalment, ha estat una tortuga la que ha aconseguit sobreviure.

Després de sortir de l’ou, els veterinaris de la Fundació Oceanogràfic han procedit malgrat l’única supervivent, d’uns 13 grams, i posteriorment ha estat dipositada en una gaveta amb llit de sorra de platja i mantinguda en una naixedora climatitzada ia les fosques. Aquí es mantindrà durant uns dies fins que esgoti l’aliment que li subministra el vitel·le de l’ou.

Després d’això, està previst traslladar-la a un dels tancs de l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals del Mar (ARCA del Mar), especialment adaptat per als nounats, on començarà a rebre la primera alimentació ia exercitar-se en habilitats de busseig dins de la estratègia nacional per a la conservació d’aquests naixements a les costes espanyoles.

Encara que es desconeixen les causes del baix percentatge del naixement del niu de Guardamar del Segura, s’estudien diversos factors com la inexperiència de la femella o l’elevat nombre de la posada, uns fenòmens que s’estan estudiant per intentar comprendre el procés de colonització de les tortugues marines a les nostres costes.

Un treball de col·laboració entre institucions

El niu de què procedeix l’única supervivent constava de 131 ous i va ser detectat a la platja de Guardamar del Segura a Alacant. Després de trucar al 112, es va activar el protocol d’actuació de la Xarxa de Varaments de la Comunitat Valenciana.

L’equip de rescat i els tècnics van atendre l’animal que va tornar al mar amb un emissor satelital per a la geolocalització, instal·lat per la Universitat Politècnica de València. Un total de 31 d’aquests ous es van traslladar a la Fundació Oceanogràfic, on es va comprovar que només dos eren fèrtils.

La resta -cent ous-, que actualment custodien voluntaris de l’ONG Xaloc, es va traslladar a una zona del Saler adequada per assegurar el desenvolupament correcte dels embrions. No obstant això, la incubació en un ambient controlat com el de la Fundació Oceanogràfic generalment garanteix un major èxit d’eclosió que a la platja, però caldrà esperar el naixement dels propers dies a El Saler.
Programa de cria i reintroducció al mar de la Fundació Oceanogràfic.

La petita tortuga seguirà el protocol “head-starting” la finalitat del qual és aconseguir que arribi a la mida, pes i habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per augmentar les possibilitats de supervivència i eludir gran part dels seus depredadors naturals.

Les experiències dutes a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència d’aquests animals en entrar al mar estan al voltant d’un 90%, cosa que significa un èxit del programa, ja que s’estima que, en condicions naturals, només sobreviu a la seva entrada al mar una tortuga de cada mil que neixen. Actualment, hi ha una estratègia a nivell nacional per a la protecció d’aquests esdeveniments extraordinaris a causa de l’alta vulnerabilitat de les femelles, els nius i les cries.

A la Comunitat Valenciana es compta amb les tres institucions que integren la Xarxa de Varaments esmentada, la Universitat de València, la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i la Fundació Oceanogràfic.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: