Navarro i Climent demanen al Govern central que l’acord comercial UE-Mercosur inclogui mesures per protegir la citricultura valenciana

La consellera dʻAgricultura, Isaura Navarro, i el conseller dʻEconomia Sostenible, Rafa Climent, han demanat al ministre dʻAgricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, que lʻacord comercial entre la Unió Europea i Mercosur inclogui mesures per protegir la indústria agroalimentària valenciana i la seguretat alimentària dels consumidors europeus.

Mitjançant una carta, insisteixen en la necessitat d’acabar amb el dúmping fitosanitari i la falta de reciprocitat en la prohibició de l’ús de plaguicides davant de països tercers, i també establir un aranzel per al suc de taronja. Tot això, segons indiquen, “provoca una competència deslleial”.

A la missiva, reclamen que “els productes agraris produïts als països de Mercosur respectin els mateixos estàndards sanitaris i de medi ambient de la UE, i que a aquells que no els reuneixin se’ls apliqui un aranzel i que se’n faci un control, amb el propòsit que s’ofereixi als consumidors europeus les mateixes garanties i protecció de la salut en consumir producte local, i en consumir producte importat”.

A més, tots dos membres del Consell demanen “una transició aranzelària de, almenys, 10 anys per al suc de taronja 100% espremut que no procedeix de concentrat (NFC)”, que s’importa a la UE procedent de fruita produïda en territoris de Mercosur i transformada en aquest tipus de suc en territoris de Mercosur.

En paraules del conseller i de la consellera, amb l’acord comercial UE-Mercosur s’ha de promoure i garantir una transició aranzelària acord i proporcionada per a la importació a la UE de suc produït al Brasil. En aquesta línia, insisteixen en la “necessitat de no competir amb sucs de pitjor qualitat i produïts amb fitosanitaris que estan prohibits a la UE”.

Cal assenyalar que el Brasil és el primer exportador mundial d’aquest producte i compta amb una estructura de producció, transformació i distribució fortament concentrada en tres empreses i en posició de domini als mercats globals. Aquest país lidera el mercat del subministrament del suc de taronja NFC, tant en volum com en preu.

Tant Navarro com Climent insten el Govern que en les negociacions entre la UE i Mercosur s’inclogui el suc de taronja NFC als productes “amb una necessària transició aranzelària”.

L´escrit també reclama un conjunt de solucions i millores de l´acord comercial entre la UE i Mercosur per a un bon funcionament del mercat interior europeu, per protegir els drets dels consumidors i la seguretat alimentària, per la defensa d´una indústria agroalimentària local de qualitat i el compliment dels acords de clima i mediambientals que defensa la UE.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: