Musicoteràpia per millorar la salut i el benestar de les persones, objectiu del curs “Música i salut” que comença a la Universitat d’Alacant

Per a la història queda el vídeo de la primera ballarina del Ballet de Nova York el 1967, l’espanyola Marta Cinta, que apareix en una peça gravada ballant espontàniament El Llac dels Cignes, en escoltar la composició de Txaikovski. Va ser el 2019, quan vivia en una residència de Muro de Alcoy (Alacant). Maria va morir a l’inici de la pandèmia, però la seva interpretació, sumida com estava en l’oblit a què obliga l’Alzheimer, evidencia com la musicoteràpia ens pot treure de gairebé qualsevol malaltia. Els estudis científics constaten com gran part dels malalts d’Alzheimer conserva els seus records musicals encara en les fases més tardanes, de manera que la musicoteràpia, teràpia el poder curatiu de la qual ha estat comprovat tant per científics com per terapeutes, és un recurs vàlid també per a ells .

Per iniciar sobre aquesta teràpia la Universitat d’Alacant, a la Seu Universitària de la Nucia, desenvolupa el curs d’estiu Música i Salut. Amb format en línia i en castellà, es desenvolupa des del 4 i fins al 7 de juliol.

La musicoteràpia utilitza la música per millorar l’estat de salut i el benestar del pacient. En aquest sentit, al llarg del curs, que està molt enfocat en els aspectes pràctics d’aquesta teràpia, sense oblidar la formació teòrica, els ponents respondran qüestions com quines emocions ens provoca la música, el seu ús en relaxació, o els seus beneficis psicològics, físics, cognitius, emocionals i socials. Sobre la taula s’exposaran els diferents recursos que ofereix la musicoteràpia en els àmbits educatiu i sanitària: els diferents àmbits d’aplicació, mètodes, tècniques i exercicis pràctics per utilitzar-los posteriorment.

Com assenyala el seu coordinador, Román Rodríguez, al llarg del programa es farà un recorregut històric per la musicoteràpia i es combinarà amb la pràctica, donant a conèixer les experiències pràctiques dutes a terme, tant a nivell educatiu com sanitari: amb mètode d’escola , tant actius, com és tocar instruments, cantar, improvisació musical, com passius, és a dir, escoltar. Tot això amb lobjectiu daconseguir una millora/manteniment de la salut de lindividu.

Entre els ponents destaca la participació de Javier González de Dios, cap de servei de Pediatria de l’Hospital General d’Alacant, que ja participés a l’edició d’aquest curs celebrat l’any passat. González de Dios és autor de diversos llibres sobre cinema i pediatria. El metge avala amb els seus coneixements l’aplicació d’aquesta teràpia en la cura i el manteniment de la salut de les persones. La seva intervenció “Relació entre el sonor, el visual i la salut” està prevista per al dia 7 a les 12.30 hores.

Román Rodríguez és director i coordinador del projecte Musicoteràpia i benestar amb seu al Centre musical n3 d’Altea; musicoterapeuta; director i professor de l’Escola de Música Moderna de la Nucia; concertista i compositor. Román Rodríguez és també coordinador a la mateixa Seu de La Nucia del Curs internacional de música moderna (pop, rock, blues, jazz…) guitarra elèctrica, baix, cant modern, informàtica musical, bateria, percussió, piano modern i instruments de vent, que aquest any desenvolupa de l’11 al 14 de juliol la setzena edició i està dirigit per Vicent Martinez.

Música i Salut està dirigit per Ana Lucía Noreña, professora del Departament d´Infermeria de la UA.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: