Monton ‘Un bon sistema sanitari públic és una potent força motriu econòmica i un instrument de cohesió social’
Informació i Foto: http://www.gva.es
La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Carmen Montón, ha assegurat a Madrid que “un bon sistema sanitari públic és una potent força motriu econòmica i social que aporta valor econòmic a un territori” i ha afegit que la sanitat pública és “la inversió més important dels últims 40 anys a Espanya i estem obligats a protegir-la “.
A més, ha declarat que entén que “el sistema sanitari com un instrument de cohesió social, de garantia de drets, d’equitat, de lluita contra la desigualtat. I això només és factible des del públic”.
Munt ha intervingut en l’esmorzar informatiu Executive Fòrum, des d’on ha afirmat que la sanitat pública és sostenible, és sinònim de qualitat, i representa la defensa de l’estat de benestar.
La consellera ha recordat que, a la Comunitat Valenciana, “on abans hi havia retallades, exclusió i privatització, avui s’està a l’avantguarda de la garantia de drets sanitaris i defensa del que és públic, gràcies a un govern que posa el focus en les persones “.
“La sanitat pública ens ha costat molt aconseguir-la, no s’ha de sacrificar el sector públic amb la temptació del negoci”, ha explicat en referència a l’aposta per la gestió directa i la fi de l’anomenat model Alzira.
En aquest punt ha anunciat que, després de la reversió, amb la fi del contracte de concessió amb l’empresa privada a l’abril del 2018, els professionals de l’Hospital d’Alzira seguiran en els seus llocs de treball i els usuaris tindran la mateixa cartera de serveis. “La diferència és que es podrà tenir una millor planificació assistencial per part de la Conselleria i s’eliminarà de l’equació el benefici empresarial que, a través de la gestió indirecta s’escapa del sistema sanitari públic”.
En paraules de la consellera, que ha subratllat que el Govern valencià “no entén el dret a l’assistència sanitària integral com a motiu de negoci”, la defensa del que és públic no s’ha d’entendre com un atac al privat, que ha de ser “un complement de la cosa pública, mai un substitut “.
Enfortir la sanitat pública
Munt ha recordat algunes de les mesures adoptades a la Comunitat Valenciana que certifiquen el canvi de model cap a la recuperació de drets i la defensa del que és públic com la universalitat de l’assistència sanitària, amb 21.000 persones que han accedit a una atenció sanitària integral, les ajudes davant del copagament farmacèutic i ortoprotètic, de les que s’han beneficiat un de cada cinc valencians, o l’extensió dels nous tractaments a tots els pacients afectats d’hepatitis C, una mesura a la qual han accedit 11.000 persones.
Però sobretot ha posat l’accent en l’enfortiment de la sanitat pública a través de quatre eixos d’actuació: prioritzar la despesa sanitària en els pressupostos de la Generalitat, gestionar de manera més eficient, millorar les infraestructures i els equipaments i augmentar els recursos humans .
Ha recordat en aquest punt els més de 6.000 milions d’euros de pressupost d’aquest any, el més alt de la història de la Comunitat Valenciana, l’estalvi que s’ha anat consolidant a través de l’eficiència energètica, les compres centralitzades i el control de concessions i concerts, els 359 milions d’euros destinats a millorar els espais sanitaris i els seus equips, o les més de 18.000 noves places d’oferta Pública d’Ocupació que es van a convocar a la legislatura després de 9 anys sense oferta.
La consellera ha assegurat, encara que “per molt eficients que siguem, la sanitat pública valenciana necessita un finançament just”. I ha recordat, entre d’altres greuges, el deute de 390 milions del Govern central amb la sanitat valenciana del Fons de Garantia Sanitària, o els 27 milions dels tractaments de l’hepatitis C, encara pendents des de 2015.
Monton ha lamentat en aquest punt la negativa a convocar un Consell Interterritorial de Salut per debatre en exclusiva la manca de recursos i ha reivindicat un finançament adequat “perquè sumada a l’esforç pressupostari ia l’eficiència de la gestió conformaria sens dubte un sistema sanitari públic i de major qualitat “.
Reptes de futur
Carmen Montón ha donat alguns apunts sobre com orientar la sanitat pública de cara als reptes del futur, i s’ha referit a la importància de la prevenció, la proactivitat, l’acció comunitària i l’empoderament del pacient, “basada en les cures d’infermeria i l’Atenció Primària, que al final de la legislatura arribarà al 20% del pressupost “.
La titular de Sanitat ha abordat l’atenció a la cronicitat i ha recordat l’Estratègia per a l’Atenció al Danys Cerebral Adquirit, la primera d’aquestes característiques a Espanya.
Ha esmentat igualment la humanització i l’avantprojecte de llei que permetrà a l’any que ve que el pacient pugui planificar el procés final de la seva vida.