Mollà presenta el projecte de sanejament per l’Horta Sud que millorarà la qualitat de l’aigua de l’Albufera i donarà servei a 11.300 hectàrees de regadiu

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, presenta el projecte de sanejament per l’Horta Sud, que millorarà la qualitat de l’aigua de l’Albufera i augmentarà la reutilització donant servei a 13.000 hectàrees de regadiu.

La presentació, en la qual s’explicarà el projecte, té lloc aquesta tarda a Alcàsser. La consellera arribarà a les 16.00 hores a l’ajuntament i seguidament es dirigirà als terrenys als afores de la localitat (39 ° 23’16.7 “N 0 ° 26’51.7” W) on es construirà la nova depuradora, lloc en el qual es iniciarà l’acte a les 16.30 hores.

En l’acte de presentació també hi seran presents la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, el director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, l’alcaldessa Eva Isabel Zamora, i representants de la CHX.

El projecte, que permetrà millorar la qualitat de l’aigua de l’Albufera i facilitar-ne la reutilització, en el marc de el Pla Integral de Sanejament en l’àmbit de l’col·lector oest, comptarà amb el finançament dels amb fons de el Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR ).

La capacitat de la nova EDAR serà de 60.000 metres cúblicos diaris, tot i que admetrà 35.000 metres cúbics diaris més en període de pluges, evitant l’abocament directe d’aquestes aigües a el parc natural.

El col·lector Oest suposarà de facto una segona barrera protectora de l’Albufera, quan la capacitat de el nou col·lector fos superada en pluges extremes, el que proporciona una gran seguretat a el sistema des del punt de vista de la qualitat.

Les obres de reutilització s’han estudiat per donar servei a 11.300 hectàrees de regadiu, a l’proporcionar-13 hectòmetres cúbics d’aigua regenerada, que barrejarien amb recursos propis en una proporció aproximada de l’50%.

Aquesta aigua es lliurarà en noves basses per donar servei als diferents sectors en dos esglaons de cotes 73 metres i 85 metres en el primer esglaó i altres s’elevarien a un segon esglaó amb cotes 120 metres i 153 metres. El total de regulació necessari per a aquests bombaments és d’uns 150.000 m3 (suma de les quatre noves basses).

En l’àmbit administratiu, es licitarà en breu la redacció d’el projecte bàsic i l’estudi d’impacte ambiental per part de la conselleria, per un import estimat de 1,5 milions d’euros. Amb aquesta redacció s’avançarà en la tramitació ambiental i la resta d’autoritzacions. I serà finalment el Ministeri el que, a través de la Confederació Hidrogràfica de l’Xúquer, licitarà el projecte constructiu definitiu i les obres.

L’estudi que ha servit de base a l’elaboració d’aquest projecte ha estat consensuat per la Conselleria amb 14 municipis de l’Horta Sud i de les comunitats de regants de Canal Xúquer-Túria.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: