Mollà destaca l’educació ambiental com “nova eina de gestió de proximitat” de residus a la presentació de la campanya ‘Un marró de tots’ per al reciclatge de restes orgàniques

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha participat en la presentació de la campanya de promoció ‘Un marró de tots’, que promou la recollida selectiva de restes orgàniques a la ciutat de Castelló, on ha destacat l’educació ambiental com “nova eina de gestió de proximitat” en matèria de residus.

Aquesta tasca d’informació, divulgació i col·laboració diària és un dels objectius de la iniciativa que, des d’aquest dimarts i fins al mes de novembre, aproparà el reciclatge dels residus orgànics a la ciutadania a peu de contenidor ia través de més de 150 accions informatives dirigides a entitats veïnals, hostaleria i comerços d’alimentació.

“Integrar l’educació ambiental en els plans locals de residus no només contribueix a la millora de la gestió sinó que s’assenta llocs de treball al municipi, adaptats a l’activitat econòmica sostenible que en matèria de residus ja representa més d’un terç de l’economia circular en el territori de la Comunitat “, ha afirmat la consellera que ha estat acompanyada pel director general de Qualitat i Educació Ambiental, Joan Piquer, per l’alcaldessa de Castelló i pel regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi García.

Mollà ha assenyalat que el Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana ja contempla la figura de l’educador ambiental per donar “un servei a la ciutadania, el comerç i les empreses sobre les millors pràctiques en matèria de gestió de residus i les oportunitats de l’economia circular “.

La consellera d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha valorat aquest model pioner a nivell estatal que advoca per incentivar i acompanyar els veïns i veïnes en la separació en origen, “necessària per a una gestió global dels residus”, i ha destaca que Castelló és la primera capital de província en disposar d’aquest nou servei.

“L’educació ambiental és un servei públic a favor de la reducció progressiva de residus”, ha defensat Mireia Mollà, en referència a el conjunt de residus. Concretament, en el cas de restes orgàniques aquests representen el 40% de les escombraries domèstiques.

Les últimes dades en matèria de tractament de bioresidus indiquen que els plans de foment de la reducció en origen mitjançant el compostatge comunitari o el agrocompostaje han permès reduir, en tot just un any, 1000 tones de bioresidus de les instal·lacions de tractament, generant un compost de qualitat i de proximitat per al nostre territori.

No obstant això, iniciatives com la de Castelló de la Plana, d’àmbit principalment urbà, també “són necessàries i imprescindibles per assolir els objectius de la UE a la Comunitat Valenciana: Un servei de recollida nou, en l’àmbit urbà, que sempre va a estar en procés de millora contínua “, ha matisat.

La implantació d’el contenidor marró a Castelló de la Plana s’avança així a l’horitzó de la normativa europea, pel que tots els ajuntaments han de posar en marxa sistemes de recollida o reciclatge en origen dels bioresidus, de manera completa, el 31 de desembre de 2023.

D’aquesta manera, la data de desembre de 2020 de l’PIRCVA2019, pretén assegurar el compliment de la data de les directives europees, ja que el servei costa un temps en implantar-se i en arribar al màxim del seu rendiment.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: