Mollà declara “històric” l’acord que blinda un cabal ecològic de 60 hectòmetres cúbics per a l’Albufera

La consellera de Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha declarat “històric” l’acord aconseguit amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per incloure “per primera vegada a la planificació hidrològica una reserva de cabal ecològic per a l’Albufera de 60 hectòmetres cúbics no supeditat ni condicionat a altres usos, oa altres extrems”.

Mollà, acompanyada de l’alcalde de València, Joan Ribó, del vicealcalde, Sergi Campillo, i de la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica, Paula Tuzón, s’ha mostrat “tremendament satisfeta” pel pacte que “per fi col·loca l’Albufera al lloc” que mereixia ocupar, com a referent i protagonista”.

L’acord aconseguit reflecteix aportacions específiques de caràcter ambiental, entre el 15 d’octubre i el 15 de maig. L’aigua procedeix de les obres de modernització de la Sèquia Reial del Xúquer, tant les ja executades com les previstes als diferents sectors, que sumen 40 hectòmetres cúbics, a les quals s’afegeixen 10 hectòmetres cúbics directes del Xúquer i altres 10 hectòmetres cúbics del Túria.

“Ara hem aconseguit que de les obres de modernització que s’han realitzat fins ara, les consignacions vagin sí o sí a l’Albufera, que l’aigua procedent de les obres pendents vagi a l’Albufera i que els 20 hectòmetres cúbics d’aportacions directes vagin indiscutiblement a l’Albufera”, ha subratllat Mollà.

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha assenyalat que aquest acord “consolida una millora cada dia més gran de l’Albufera, a més d’aconseguir una cosa que mai fins ara no s’havia aconseguit”, en referència al cabal ecològic de 60 hectòmetres cúbics.

La consellera ha coincidit amb l’alcalde a remarcar que aquesta aportació hídrica suposarà un “abans i un després” per a l’aiguamoll d’aigua dolça més important d’Europa, que es veurà reforçat per les obres associades al Pla Integral de l’Albufera: el nou col·lector oest i la nova depuradora que compta amb una consignació pressupostària de 110 milions d’euros i la redacció de la qual ja està licitada.

Paula Tuzón ha posat l’accent a la garantia ambiental de les aportacions d’aigua que rebaixen la tensió ecosistèmica de l’aiguamoll i “entenen el Parc com un enclavament ambiental de primer ordre, sense condicionants”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: