Mollà anuncia al·legacions a l’esquema de temes importants del Tajo per garantir l’interès de regants i el proveïment en el sud d’Alacant

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha anunciat la presentació d’al·legacions a l’esquema de temes importants de l’Tajo “en defensa el sistema productiu, de l’regadiu i dels interessos de la Comunitat Valenciana”.

Mollà s’ha pronunciat així després de mantenir una reunió amb el seu homòleg murcià, el conseller d’Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient, Antonio Luengo, i amb els presidents de l’Sindicat Central de Regants de l’Aqüeducte Tajo-Segura (SCRATS), Lucas Jiménez, i de la Comunitat de Regs de Llevant, Javier Berenguer.

Una trobada que ha servit per posar en comú la postura compartida entre la Conselleria, el Govern de Múrcia i regants per tal de garantir que l’aigua arribi tant a l’regadiu com a l’abastiment d’el sud d’Alacant.

La consellera ha instat el Ministeri a actuar sobre “el veritable focus d’el problema” ia la Confederació Hidrogràfica de l’Tajo a “primar i invertir en la millora dels tractaments de depuració a Castella-la Manxa i la qualitat dels cabals de retorn en compliment de la conservació mediambiental “.

Així, ha avançat a grans trets el contingut de les aportacions el termini de presentació acaba el 30 d’octubre. Les al·legacions defensen dedicar recursos a l’estudi de models per a incrementar la qualitat de l’aigua en tot el recorregut de la demarcació, amb especial incidència en els trams de l’Tajo Mitjà, enfront de l’increment “injustificat” dels cabals ecològics.

L’augment de l’cabal ecològic pot semblar a alguns una solució a curt termini que conduiria, segons les estimacions, a una reducció de l’20%, dels volums que es podrien transvasar.

La postura de la conselleria que apel·la a la regeneració hídrica, a el disseny d’una agricultura de precisió i a la modernització de regadius coincideix plenament amb la dels regants. “Això és més que una al·legació, és un acord que sobrepassa un àmbit territorial i que té un objectiu clar que és la protecció de l’interès ambiental i agrari”, ha explicat la consellera

“La protecció del riu està garantida amb les regles actuals de l’esquema de temes importants de l’Tajo. Qualsevol alteració d’aquestes regles produiria danys que no protegeixen el riu i genera perjudici en el sistema productiu, en el regadiu ia la Comunitat Valenciana”, ha subratllat Mollà.

Mireia Mollà ha criticat, a més, que “justament avui el Ministeri de Transició Ecològica hagi tornat a retallar la transferència d’aigua de l’Tajo-Segura al 13 hm3 en contra dels criteris tècnics que avalaven la concessió de 20 hm³”.

Cal recordar que la Conselleria ja va recórrer la decisió de l’Ministeri de Transició Ecològica de deixar a zero el transvasament d’aigua per al mes de setembre sense que aquest dugui aparellat una reserva d’hectòmetres a la capçalera per transferir quan acabin les obres de l’embassament de Bujeda.

Un recurs coincident amb el de la Conselleria de Múrcia contra el “transvasament zero”. Les dues administracions han compartit el “respecte escrupolós” als criteris tècnics que regeixen les regles d’explotació de l’transvasament Tajo-Segura.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: