Moliner reivindica el medi rural com «indispensable per al caràcter del territori» al Congrés Nacional de Despoblació

El president de la Diputació de Castelló, Javier Moliner, ha reivindicat el mitjà rural de la província com «indispensable per al caràcter del nostre territori». Ha estat en la seva ponència al III Congrés Nacional de Despoblació a la localitat de Palència d’Aguilar de Campoo en la qual el president ha exposat el programa Repoblem de la Diputació de Castelló com a model de treball contra la despoblació en l’àmbit nacional, desgranant davant representants de diferents províncies espanyoles la vintena d’iniciatives empreses pel Govern Provincial per igualar oportunitats en el medi rural

«Hem volgut compartir amb la resta de territoris l’experiència del programa Repoblem, un programa que va voler donar-li la volta a la situació d’èxode rural que estava vivint la nostra terra sabent que el món de l’interior de la província és determinant per marcar personalitat a una terra en la qual tot i que majoritàriament viu a la costa mira a l’interior com un espai d’oci i d’oportunitats. Aquesta situació que viu Castelló avui estem veient amb il·lusió continguda, però com té un aspecte de reversibilitat, veient com futures generacions poden tornar a veure un món rural actiu, un medi rural en el qual es desenvolupin activitats vinculades al paisatge, a la gastronomia, a la cultura, al turisme … i que en definitiva puguin seguir marcant-li caràcter a una província com la de Castelló «.

Javier Moliner ha estat un dels 40 responsables institucionals i especialistes lligats a diferents àmbits professionals que participin en aquesta tercera edició del Congrés Nacional sobre Despoblació organitzat per la Diputació de Palència i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), amb la col·laboració del Ajuntament d’Aguilar de Campoo. Amb aquesta intervenció del president, el Govern Provincial de Castelló consolida el seu lideratge a la feina per revertir la situació de despoblació que pateix el medi rural de la província, un problema que comparteix amb bona part de la geografia espanyola.

Prop d’una vintena d’actuacions

Moliner ha explicat el treball que està realitzant la Diputació especialment des de 2013 amb la posada en marxa del programa Repoblem i que ja s’ha materialitzat en l’articulació d’al voltant de 20 línies d’acció amb una important xarxa d’Unitats Respira i de Escoles Matineres a el medi rural de Castelló, una creixent xarxa de helisuperfícies, l’activació del Transport rural amb Fins Metges i la campanya Salut al Poble de prevenció.

programació

La programació del Congrés s’estén al llarg de dues intenses jornades articulades a través de set taules de debat en què s’aprofundeix en les diverses problemàtiques lligades a la despoblació i s’analitzen possibles mesures de caràcter públic i privat. Entre la nòmina de convidats que estan passant pel Cinema Amor d’Aguilar de Campoo -seu de l’esdeveniment-, figuren representants dels tres àmbits de l’Administració (local, autonòmica i estatal), politòlegs, experts en despoblació, emprenedors, empresaris, escriptors o periodistes.

La despoblació, un problema per a bona part del nostre país

La despoblació és un problema real que afecta especialment al món rural. La crítica llista de províncies en agonia demogràfica la lidera Sòria, on un 94% dels seus municipis estan en risc extrem d’extinció. A Sòria li segueix la província de Zamora, on 93 de cada 100 municipis presenten el mateix risc. És pràcticament el mateix índex que pateix la província de Burgos, mentre que a Àvila, Salamanca i Terol les localitats amenaçades són el 92%. A Palència, Guadalajara i Segòvia la taxa de risc d’extinció demogràfica ronda el 90% de tots els seus municipis, mentre que a les províncies de Conca i Osca s’aproxima al 87%. La Rioja també presenta una situació crítica: el 84% de totes les seves localitats tenen menys de mil habitants. Valladolid i Saragossa han entrat a la llista de províncies amb territoris agonitzants per la despoblació.

A més d’aquestes catorze províncies que presenten una situació crítica, vuit estan en greus dificultats: Lleida, Lleó, Càceres, Navarra, Castelló, Girona, Àlaba i Tarragona, perquè més de la meitat dels municipis de cadascuna d’elles estan en risc d’extinció demogràfica.

 

 

 

 

Informació i Foto: Diputació de Castelló

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: