Miguel Mínguez anuncia que ja s’han posat 10.268 vacunes en punts sense cita i una pròrroga fins al setembre de 1,3 milions de tractaments crònics

El conseller de Sanitat, Miguel Mínguez, ha anunciat que ja s’han administrat més de 10.000 dosis als punts de vacunació sense cita davant la covid en les gairebé dues setmanes que porten en funcionament i que els tractaments crònics es prorrogaran fins al setembre.

Miguel Mínguez ha fet aquestes declaracions a la comissió de Sanitat de les Corts on ha comparegut per informar sobre la situació actual epidemiològica de la COVID-19 a la Comunitat Valenciana i les mesures que està adoptat actualment la Conselleria de Sanitat per frenar la transmissió del virus i evitar els contagis.

Durant la seva intervenció, Miguel Mínguez ha assenyalat que es procedirà a una “nova i excepcional” prolongació automàtica de tractaments vigents, de manera que “s’incrementarà automàticament fins al setembre el període de validesa dels tractaments crònics”. Aquesta mesura evitarà més de 735.000 consultes als metges de família, i els corresponents desplaçaments dels pacients, cosa que afecta 1.340.000 tractaments.

També s’amplia la durada de tractaments prescrits per facultatius substituts fins als tres mesos. Actualment, els facultatius substituts de reforç tenen una limitació dun mes quant a la durada màxima dels tractaments que poden prescriure.

Amb aquestes mesures s’aconsegueix un doble propòsit: evitar tràmits i desburocratitzar els centres de salut, d’una banda, i reduir la mobilitat dels pacients en uns moments de circulació notable del virus.

10.268 dosis administrades en dues setmanes

Així mateix, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “el virus segueix aquí, i que les darreres setmanes la incidència del virus ha augmentat”. Per això, ha insistit en “la importància de ser molt prudents per evitar possibles contagis, i ha recordat “és molt important que seguim aplicant les mesures de protecció, que ens protegeixen a nosaltres mateixos ia la resta de la població, en concret a la població vulnerable”.

En aquest sentit, cal recordar la importància de les mesures de protecció davant del coronavirus, com és l’ús responsable de màscara a llocs d’afluència de gent i el seu ús obligatori a centres sanitaris i al transport públic, la ventilació de llocs tancats, distància i el rentat i higiene de mans.

A més, el conseller de Sanitat ha assenyalat que “la vacuna és efectiva, salva vides i evita morts. Per això, és tan important que ens vacunem, ja que gràcies a la vacuna s’ha produït una reducció important de la letalitat”.

En aquest sentit, la Conselleria de Sanitat ha instal·lat punts de vacunació sense cita a tota la Comunitat Valenciana, a fi de facilitar als ciutadans pendents d’alguna dosi per complir amb la pauta de vacunació establerta, que es puguin vacunar.

Segons ha indicat Miguel Mínguez, “en dues setmanes ja s’han vacunat 10.268 persones en aquests punts de vacunació sense cita, una xifra que posa de manifest la responsabilitat que demostra la societat valenciana”, i ha afegit que “qui no s’hagi vacunat encara, s’ha de vacunar”.

Així mateix, cal recordar que a més d’aquests punts de vacunació sense cita, el procés de vacunació continua desenvolupant-se als centres sanitaris a través de la sol·licitud de cita, i en determinats punts habilitats expressament per a l’administració de la vacuna, com l’Hospital General Universitari Doctor Balmis.

Quant a la inoculació de la quarta dosi per a les persones més grans de 80 anys i persones que viuen a les residències, Miguel Mínguez ha indicat que “la Ponència de Vacunes del Consell Interterritorial valorarà el moment d’administrar la quarta dosi de la vacuna a la gent gran 80 prevista per després de l’estiu”. Així, “en el moment que es prenga aquesta decisió, la Comunitat Valenciana començarà a aplicar-la de forma immediata”, ha recalcat.

Situació actual de la COVID a la Comunitat Valenciana

D’altra banda, el titular de Sanitat ha explicat durant la seva intervenció la situació actual epidemiològic del COVID-19 a la Comunitat Valenciana Actualment, la situació és molt diferent de la d’ones anteriors a causa de les elevades taxes de vacunació i també del nombre elevat de persones que ja han passat la malaltia. Per això, a hores d’ara el principal indicador és l’ocupació de llits als hospitals.

Segons ha destacat el conseller de Sanitat, “la Comunitat Valenciana es troba per sota de la mitjana en incidència acumulada a 14 dies de casos més grans de 60 anys. De fet, només tres comunitats autònomes tenen una incidència més baixa”.

A més, la Comunitat Valenciana es troba en aquest moment per sota de la mitjana d’Espanya en ocupació de llits UCI, amb un 5,1% davant del 5,7% estatal, cosa que ens situa darrere de comunitats com Madrid, Catalunya, País Basc, Castella-la Manxa, Castella i Lleó o Balears.

Així, en aquests moments la Incidència acumulada per 100.000 habitants de casos de 60 anys o més diagnosticats en els darrers 14 dies se situa en 1.156. A més, el nombre reproductiu bàsic instantani (Rt), que és la mitjana de persones que cada persona contagiada pot arribar a infectar, se situa a 0,98.

Pel que fa a hospitalitzacions actualment, el nombre de llits ocupats avui per covid és de 1.175, la taxa d’hospitalització per covid per 100.000 habitants a 7 dies és de 19,1 ia UCI de 0,89.

Segons ha indicat el conseller de Sanitat “el 71% de les persones hospitalitzades tenen més de 66 anys, i més de la meitat, el 53%, supera els 75 anys” Així mateix, el 6% dels ingressats és menor de 35 anys i només el 12,8% és menor de 50 anys.

D’altra banda, Miguel Mínguez ha fet referència a les variants circulants en aquests moments. Segons ha manifestat “l’última setmana els llinatges BA.4 i BA.5 d’Òmicron suposaven ja el 50% dels casos de la Comunitat Valenciana. “Es tracta d´un dels nivells més baixos d´Espanya però amb la mobilitat que s´espera durant aquest estiu és probable que pugui superar el 80%”.

La Comunitat Valenciana està preparada a nivell assistencial

El conseller de Sanitat ha traslladat un missatge de seguretat i ha assenyalat que “la Comunitat Valenciana està preparada per atendre les necessitats assistencials dʻaquesta onada de contagis”. De fet, els departaments de salut compten amb plans de contingència que els permet adaptar-se contínuament a la pressió assistencial de cada moment amb més agilitat.

Segons ha explicat Miguel Mínguez, “la gestió dels departaments és dinàmica i individualitzada, adaptada a la situació de cada comarca”. Així, hi ha unes mesures generals aplicables a tots els departaments per igual, com és el cas de la prohibició de les visites als pacients ingressats. En tot cas, es permet l’acompanyament a tots els àmbits assistencials, sempre que la situació epidemiològica no aconselli el contrari.

D’altra banda, els departaments poden adaptar-se actualment a la situació epidemiològica de forma individualitzada en aspectes com l’activitat programada (consultes externes, tècniques o ingressos).

Així mateix, el conseller ha destacat que “en aquests moments la Comunitat Valenciana més personal com a reforç en tots els nivells assistencials”. De fet, el sistema sanitari està fent front a aquesta nova onada amb 5.100 places noves estructurals creades dins del Pla que preveu incrementar fins a 6.000 places.

A més, s’hi sumen els més de 7.300 contractes programats per al Pla de Vacances, ja que aquest estiu compta amb un increment de 5 milions d’euros, fins als 69 milions. D’altra banda, s’ha reforçat l’atenció sanitària de les zones costaneres a 56 centres, bé amb l’obertura de nous consultoris com amb un increment de personal.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: