Més de 200 persones amb hipoacúsia han millorat la seva capacitat auditiva amb un implant coclear el 2022

Un total de 230 persones amb hipoacúsia han estat intervingudes als hospitals públics de la Comunitat Valenciana el passat any i han millorat la seva capacitat auditiva gràcies a un implant coclear, fet que suposa un increment d’un 84% respecte al 2021, any en què es van fer 125 implants d’aquestes característiques.

El 25 de febrer se celebra el Dia Internacional de l’Implant Coclear, un dispositiu electrònic que és capaç de recollir els sons, transformar-los en estímuls elèctrics i transmetre’ls al nervi auditiu perquè els enviï al cervell.

Per províncies, s’han realitzat 189 implants a València, als hospitals La Fe (69), Clínic (47), La Ribera (28), Doctor Peset (15), Sagunt (8), Manises (6), Arnau (5 ) i General (4); 36 a la província d’Alacant, als hospitals General-Doctor Balmis (19), Oriola (8), Dénia (7), Torrevella (1) i Vinalopó (1); i 5 a la província de Castelló, als hospitals de Vinaròs (3) i General de Castelló (2).

Així mateix, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha finançat el 2022 endopròtesis o implants quirúrgics amb una inversió de 3.838.008 euros, als quals cal sumar 1.024.658 euros en endopròtesis o recanvis de components externs (micròfons, antenes, cables, etc) per als pacients que els requerien.

En concret, per grups d’edat, pacients pediàtrics (0 a 14 anys) suposen el 16,52% d’aquestes intervencions, amb un total de 38 implants coclears realitzats l’any passat. Pel que fa al grup d’edat a què se li han practicat més implants (86) és el de 45 a 64 anys.

Per part seva, el grup de 15 a 44 anys representa el 19,56 % del total d’implants realitzats (45 implants), seguit del grup d’entre 65 i 74 anys (40 implants, que suposa el 17,39 % del total) i el de més grans de 75 anys (21 implants o 9,13% del total d’implants realitzats).

Per sexes, són les dones les que han rebut més implants coclears el 2022, amb un total de 121 implants, que representa el 52,60 % del total d’implants, enfront dels homes (109 implants, és a dir el 47, 39%).

Segons el personal expert, l’implant coclear és actualment l’únic dispositiu capaç d’estimular directament el nervi auditiu en pacients amb una hipoacúsia profunda deguda a un dany coclear que no es pot corregir ni mèdica ni quirúrgicament i, per tant, la única opció que tenen per escoltar, millorant-ne la qualitat de vida, en evitar el deteriorament cognitiu i l’aïllament social.

Línies de recerca de l’Incliva i el Clínic

L’Incliva, en coordinació amb el Servei d’Otorinolaringologia de l’Hospital Clínic de València, ha realitzat els darrers anys diversos estudis en persones adultes i en nens i nenes.

L’últim, presentat al gener, té l’objectiu de veure si pacients amb hipoacúsia unilateral o hipoacúsia asimètrica podien beneficiar-se de la implantació coclear a l’orella amb hipoacúsia neurosensorial profunda.

L’estudi ha demostrat que aquest dispositiu hi ha generat una millora de la comprensió (en silenci i amb soroll de fons), en la localització del so i en la seva qualitat de vida. Es va realitzar amb 20 pacients reclutats entre el gener del 2016 i el desembre del 2020.

L’Hospital Clínic i Incliva també van impulsar amb anterioritat un estudi que va demostrar la importància de la detecció precoç de la hipoacúsia en nens i nenes per tractar-la com més aviat millor i promoure el desenvolupament auditiu, ja que com més aviat millor s’intervingui -al voltant dels 12 mesos de edat-, millors beneficis s’obtenen.

Els resultats d’ambdues tesis s’estan traslladant a la pràctica clínica i, de fet, ja s’està intentant actualment fer l’implant coclear el més aviat possible en nens i nenes. Pel que fa als casos d’hipoacúsia unilateral i asimètrica, s’està oferint l’opció de l’implant coclear si el pacient ho desitja.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: