Més de 200 participants en el Concurs Water Rockets de la Càtedra FACSA-UJI i el Grup de Fluids Multifàsics

La Càtedra FACSA d’Innovació al Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I, en col·laboració amb el grup de recerca de Fluids Multifàsics, han celebrat la primera edició del Concurs de Coets d’Aigua Water Rockets, una activitat adreçada a l’alumnat de primària, secundària, batxillerat i FP que té com a objectiu motivar els participants a l’àmbit científic a partir del disseny, construcció i llançament d’un coet d’aigua.

Al concurs hi han participat més de dos-cents alumnes de diferents nivells educatius de l’escola Quatre Camins de Castelló, SES Borriol-Bovalar de Borriol, Nostra Senyora de la Consolació i IES Francesc Tàrrega de Vila-real, IES Vila-roja d ‘Almassora, IES Gilabert Centelles i Col·legi Consolació de Nules i Col·legi Salesians Sant Joan Bosco i IES Benicalap de València.

Els equips guanyadors a les diferents categories, que obtindran 500 euros per material d’iniciació a la robòtica i la informàtica, han estat:

Categoria 1 (tercer cicle de primària, 1r i 2n d’ESO i FP bàsica 1): SES Borriol-Bovalar de Borriol.

Categoria 2 (3r i 4r d’ESO, FP bàsica 2, batxillerat i FP grau mitjà i superior): IES Francesc Tàrrega de Vila-real.

Premi especial: IES Vila-roja d’Almassora.

Després d’unes paraules de benvinguda per part del responsable del Projecte de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del Vicerectorat de Recerca i Transferència de la Universitat Jaume I, Lluís Martínez, i l’explicació de la dinàmica del concurs a càrrec de Sergio Chiva, director de la Càtedra FACSA-UJI i Raúl Martínez, president del jurat, el Grup de Fluids Multifàsics ha fet el llançament inaugural d’un coet d’aigua.

A continuació, els 31 equips que participaven al concurs han posat en pràctica tot el que han après a les classes durant tres tandes de llançament. L’alumnat ha estat supervisat en tot moment pel jurat, integrat per Raúl Martínez i Leonor Hernández de l’Àrea de Mecànica de Fluids; Jesús Lancis, vicerector de Recerca i Transferència; Ana Piquer, directora de lEscola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals, i Antonio Gil, professor de la Universitat Politècnica de València.

La Càtedra FACSA-UJI havia organitzat al costat del CEFIRE a l’inici de l’any el curs formatiu Coets d’aigua com a recurs educatiu: des de la motivació cientificotecnològica fins a la participació en un concurs que ha propiciat la gran afluència d’equips. En aquesta formació s’explicava al professorat els conceptes de física que hi ha darrere dels coets d’aigua, el funcionament del simulador de vol dissenyat pel Grup de Fluids Multifàsics, com recollir les dades de vol amb Arduino i la construcció de la seva pròpia llançadora i coet. Això ha facilitat que l’estudiantat dels nou centres participants hagi realitzat diferents dissenys de coets d’aigua i llançaments de prova com a preparació del concurs.

El Concurs de Coets d’Aigua Water Rockets forma part de les activitats de divulgació a l’àmbit no universitari de la Càtedra FACSA d’Innovació al Cicle Integral de l’Aigua de la Universitat Jaume I de Castelló.

Més informació: https://www.catedradelagua.uji.es/

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: