Medi Ambient reforça la reintroducció de l’quebrantauesos amb l’alliberament de dues noves cries a la Tinença de Benifassà

La consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, ha participat en l’acte d’alliberament de dues cries de trencalòs a Bel, una pedania de Rossell (Castelló) amb l’objectiu de reforçar la reintroducció d’aquesta espècie a la Tinença de Benifassà. Els pollastres, que pesen sis quilos, han estat batejats pels escolars de la zona com Basi i Boira.

El trencalòs es va extingir en aquest territori a la fi del segle XIX. Dins de l’estratègia de la Generalitat de recuperar la riquesa biològica perduda en la Comunitat Valenciana, de la posada en valor de territoris d’alt potencial natural i d’oferir nous atractius i oportunitats en aquestes zones, es va plantejar la reintroducció del trencalòs a la Tinença per tornar a comptar amb una de les espècies més emblemàtiques de les muntanyes europees.

L’acte, al qual també ha acudit el secretari autonòmic de Medi Ambient, Francesc Xavier Quesada, s’inclou dins el projecte ‘Benvingut de nou, Crebalòs’, resultat del treball realitzat amb les administracions d’Aragó i Catalunya, amb el Ministeri de Medi Ambient i amb la Vulture Conservation Foundation, que coordina la reproducció en captivitat de l’espècie a tot Europa.

Elena Cebrián ha assenyalat «la importància científica i ecològica» d’un projecte que va més enllà de la Tinença i ha agraït a «totes les persones, entitats i governs que s’han aliat per fer realitat aquest somni» de la volta del «crebalòs» (denominació local de l’qubrantahuesos) a aquestes terres, perquè suposa posar en valor «aquestes muntanyes i aquests camps i el treball de les persones que les habiten per mantenir-les vives i amb expectatives de futur», alhora que «ens connecten amb els Alps i l’Atles, amb altres paisatges i altres muntanyes «.

El projecte va començar al maig de 2018 amb l’arribada de dues aus nascudes en el centre de cria en captivitat de la Junta d’Andalusia a Cazorla (Jaén). Després d’aquesta primera alliberament, al novembre es va realitzar la translocació experimental d’altres adults no reproductors des del Pirineu fins a la Tinença.

Les dues noves aus alliberades són exemplars nascuts en captivitat, una femella al centre de reproducció de Cazorla (Jaén) i un mascle en el de Vallcalent (Lleida) que seran dipositats en un niu artificial localitzat a Bel per aclimatar-a la zona. Transcorregut un mes, començaran a realitzar els seus primers vols.

Tant a la Tinença, com al Parc Natural dels Ports (Tarragona) i al Maestrat (Terol) s’han instal·lat menjadores específics per trencalòs per evitar que abandonin aquesta zona.

balanç positiu

Transcorregut un any ja des d’aquella primera introducció de trencalòs a Castelló, el primer balanç és positiu. A la supervivència dels exemplars alliberats, cal afegir que tant Amic com Alòs s’han mogut entre el Pirineu i tot el Sistema Ibèric, però segueixen acudint periòdicament a visitar la Tinença, a la qual s’associen amb el seu lloc de naixement.

Pel que fa als adults, capturats pel Govern d’Aragó en Pirineus i alliberats a la tardor a la finca del Mas del Peraire, un d’ells, Ésera, va tornar al cap de pocs dies a l’Pirineu, però l’altre es manté a la zona, visitant les províncies de Tarragona, Terol i Castelló, però centrant la seva activitat a La Tinença.

Totes les novetats d’aquest projecte es comunica a través de ‘La Gaseta del Crebalòs’ que edita cada dos mesos el Parc Natural de La Tinença

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: