Mazón: “L’aigua genera llocs de treball, forma part de la nostra essència i representa la cultura de l’esforç”

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha presidit aquest matí l’acte organitzat per la institució provincial per reconèixer el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola, distingit recentment com a Tribunal Consuetudinari i Tradicional per part del Congrés dels Diputats. El president ha volgut destacar, durant el seu discurs, el paper que ha exercit entre òrgan, “dirimint conflictes entre regants de manera oral, ràpida i pública i aplicant el dret no escrit, amb sentències que han estat acatades pel respecte que generen les persones que amb imparcialitat i honradesa les apliquen”.

Mazón ha recordat que el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola forma part del patrimoni cultural i històric dels alacantins i de les seves senyes d’identitat, alhora que ha assegurat que des de la Diputació “sempre hem donat suport, defensat i reclamat que una institució que imparteix justícia i administra els regs al sud de la nostra província des de fa més de mil anys compti amb aquest rang”.

L’acte, celebrat al Saló de Plens del Palau Provincial, on s’ha guardat un minut de silenci en record de les víctimes de la invasió russa a Ucraïna, ha comptat amb la presència de la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, l’alcalde d’Oriola, Emilio Bascuñana, diputats provincials, el Jutge Privatiu d’Aigües d’Oriola, Pedro Mompeán, síndics de l’entitat, alcaldes i regidors de la Vega Baja, així com regants i agricultors.

Prèviament a lliurar a Mompeán la placa de reconeixement provincial, Mazón ha reiterat el compromís de la Diputació amb la defensa de l’aigua. “Sempre ha estat un assumpte prioritari per a nosaltres, perquè forma part de la nostra essència, del nostre sustent i d’una manera de sentir la vida lligada a la terra i al llegat que traspassem de generació en generació”, ha emfatitzat el responsable institucional, que ha concretat que lʻaigua “genera llocs de treball i economia per al territori, però a més representa simbòlicament la cultura de lʻesforç”.

Finalment, el president ha insistit que seguirà reivindicant “el transvasament on faci falta i davant de qui faci falta” i s’ha compromès a “estar sempre del vostre costat perquè sentiu que no esteu sols a l’hora de defensar i reclamar els nostres interessos” .

Per part seva, Ana Serna, encarregada de conduir i introduir l’acte, ha assenyalat, després de donar l’enhorabona al jutjat per aquesta distinció, que ningú coneix “millor que aquest tribunal els problemes i necessitats en matèria de reg i aigües, perquè mil anys d’antiguitat avalen la tasca justa d’aquest organisme”. També ha insistit que l’aigua “és un bé escàs i essencial a la nostra província i és un orgull que parteix de la responsabilitat sobre la nostra aigua recaigui en aquest tribunal”.

L’acte ha conclòs amb la intervenció de Mompeán, que ha volgut dedicar el reconeixement a totes les persones que durant anys han treballat per fer-ho possible, “les persones que van plantar aquests arbres perquè avui nosaltres tinguem aquesta ombra”. A més, ha lloat la feina de “les dones de l’horta de fa 40, 50 o 60 anys que regaven amb galledes d’aigua”, assentint que això “sí era reg tradicional”.

Informacio i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: