Política

Marzà: ‘Convoquem per 2,6 milions d’euros les primeres ajudes per a atraure i retindre talent investigador’

El conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha presentat junt a la directora general d’Universitat, Investigació i Ciència, Josefina Bueno, la línia de subvencions de l’eix que correspon a Educació respecte al Pla GenT (Generació Talent).

Les bases de les ajudes del Pla GenT corresponents a la Conselleria d’Educació s’han publicat en el ‘Diari Oficial de la Generalitat Valenciana’ i, en breu, es publicarà la convocatòria de les quatre tipologies de contractació previstes.

Les subvencions previstes en les bases que ha publicat la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport s’alineen entorn de l’eix 2 del Pla GenT, que es correspon al suport a investigadors i investigadores amb talent.

Aquest eix preveu tres objectius: elevar el nivell d’excel·lència investigadora del sistema valencià, afavorir la incorporació de persones investigadores d’elevat prestigi i projecció internacional a les universitats públiques i centres d’investigació, i incrementar el volum de fons europeus d’investigació.

La inversió d’enguany del departament d’Educació en aquest pla per a captar capital humà investigador que aporte coneixement al teixit productiu valencià és de 2,6 milions d’euros.

En paraules del conseller: “Conselleria competent en investigació i, especialment, en estudiants i en investigadors joves que han hagut d’anar-se’n fora durant els anys de retallades, volem que retornen, captar-ne més i que els que estan no se n’hagen d’anar. En aquesta idea de captar, retornar i retindre en el camp de la investigació, presentem una concreció del Pla GenT molt potent, que inclou, a més, la possibilitat d’atraure investigadors internacionals de referència”.

En aquesta línia, Josefina Bueno ha destacat que “amb aquestes ajudes pretenem atraure capital humà investigador perquè s’incorporen a les universitats públiques valencianes, als centres d’investigació i al món empresarial”.

“Volem crear les condicions adequades per a aconseguir nous i ambiciosos objectius d’investigació perquè contribuïsquen al progrés científic, industrial, econòmic i social del territori valencià, i això s’aconsegueix contractant personal investigador que transferisca el seu coneixement a l’àmbit universitari i al teixit productiu valencià”, ha afirmat el conseller Marzà. “El Pla GenT és una mesura per a afermar el camí de la transmissió del coneixement i la investigació a l’àmbit productiu, un pont necessari que cal desenvolupar, en què el paper de les universitats, els centres d’investigació i les empreses valencianes és fonamental” ha afegit.

S’han establit quatre tipologies de contractació: personal investigador doctor d’excel·lència per al desenvolupament de projectes d’I+D+i al territori valencià, doctors i doctores amb experiència internacional, joves doctors i doctores per al desenvolupament de projectes de transferència tecnològica en empreses valencianes i formació de doctors i doctores en empreses valencianes.

Contractes per a personal investigador

El perfil de personal que pretén captar aquesta línia d’ajudes es correspon amb doctors i doctores amb experiència contrastada en centres de prestigi internacional, de manera que s’afavoreix la seua incorporació en centres d’investigació valencians i universitats públiques valencianes per a la realització d’un projecte d’investigació en la frontera del coneixement.

L’ajuda està fixada en quatre anys, prorrogable a dos anys més, i el contracte anual serà d’un màxim de 70.000 euros. El percentatge de l’ajuda per part d’Educació serà del 100% enguany, el 80% per a 2019, el 70% per a 2020 i el 50% per a 2021 i durant els anys de pròrrogues.

La resta dels percentatges de cada anualitat els assumeixen les entitats beneficiàries mitjançant les quals es faran aquests contractes, això és, universitats i centres d’investigació valencians.

La subvenció per a cada persona beneficiària disposarà d’una ajuda per part d’Educació de fins a 50.000 euros anuals per a la contractació de personal tècnic associat al projecte, així com per a diverses despeses que es generen del desenvolupament de la investigació.

Contractes per a doctors i doctores amb experiència internacional

Aquests contractes tenen per objectiu el retorn de capital humà investigador. El perfil de personal que pretén captar aquesta línia d’ajudes es correspon amb doctors i doctores que ara mateix estan treballant en centres estrangers de prestigi internacional. Es pretén atraure el seu talent perquè impulsen la seua carrera investigadora en universitats i centres d’investigació valencians.

L’ajuda està fixada en quatre anys, prorrogable a dos anys més, i el contracte anual serà d’un màxim de 55.000 euros. El percentatge de l’ajuda per part d’Educació serà del 100% enguany, el 80% per a 2019, el 70% per a 2020 i el 50% per a 2021 i durant els anys de pròrrogues. La resta dels percentatges de cada anualitat els assumeixen les entitats beneficiàries mitjançant les quals es faran aquests contractes, això és, universitats i centres d’investigació valencians.

Addicionalment, l’investigador o investigadora disposarà d’una ajuda destinada a finançar diversos conceptes de despeses del grup d’investigació de referència en què s’integre, la qual tindrà un límit màxim anual de 25.000 euros i estarà finançada per Educació.

Contractes per a joves doctors i doctores

Estan dissenyats per a persones menors de 35 anys, que hagen fet estades postdoctorals en centres d’investigació de prestigi internacional. S’afavoreix la seua contractació per part de centres d’investigació i universitats valencianes per al desenvolupament d’un projecte de transferència tecnològica en empreses valencianes. A més, les persones beneficiàries comptaran amb la tutorització de la persona investigadora principal del projecte.

La durada de la subvenció serà de dos anys per un màxim de 40.000 euros anuals i el contracte el cofinançaran l’empresa i el centre d’investigació o la universitat implicats en cada cas.

Contractes per a la formació de doctors i doctores en empreses

Es tracta de promoure la contractació per part d’universitats públiques valencianes i dels centres d’investigació per a la realització de tesis doctorals vinculades a projectes d’investigació industrial o de desenvolupament experimental que es desenvolupen en empreses valencianes.

La durada de la subvenció serà de quatre anys i el contracte per part de les universitats i els centres d’investigació valencians serà, com a màxim, de 22.192,80 euros anuals per a cada una de les persones beneficiàries.

Així mateix, Educació complementa la subvenció per a cada beneficiari amb 2.400 euros com a màxim per a la realització d’estades en entitats d’I+D+i, així com de 1.500 euros més per a finançar les despeses de matrícula en l’ensenyament de doctorat en una universitat pública valenciana.

 

 

Informació i Foto: http://www.gva.es

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint