Marta Barrachina: “Torrechiva ja ha pres el camí per a ser més eficient, sostenible i amb millors recursos”

La Diputació Provincial de Castelló ja comença a plasmar amb accions el pla Diputació Resol, un programa pioner perquè els pobles xicotets tinguen més recursos econòmics gràcies a l’eficiència energètica i la sostenibilitat.

La presidenta de la Diputació, Marta Barrachina, ha visitat hui Torrechiva, un dels municipis emmarcats en Diputació Resol i, al costat del seu alcalde Esteban Salas, ha recorregut la localitat que veurà reduïda la seua despesa energètica. “Torrechiva ja ha pres el camí per a ser més eficient, sostenible i amb millors recursos gràcies a la gran aposta de la Diputació per aconseguir una província més neta, verda i conscienciada amb el medi ambient”.

D’una banda, Torrechiva forma part del llistat dels municipis que ha encomanat a la Diputació la gestió per a ser energèticament més eficients. En este sentit, este servei integra tecnologia de telegestió Smartvillages i permet una gestió eficient d’enllumenat públic. La proposta conjumina i coordina els serveis d’assessorament i assistència tècnica ja prestats per esta institució als municipis, d’una forma estructurada i integral. A més de Torrechiva, la Diputació Resol executarà en la pròxima anualitat esta part del pla en els municipis d’Aín, Alcudia de Veo, Algimia, Espadilla, Gaibiel, La Mata, Matet i Vistabella, i que sumaran una inversió de 682.000 euros.

Este és un dels tres eixos d’actuació amb l’objectiu de reduir la despesa energètica i que els municipis tinguen més diners disponibles per a invertir en serveis i millores per als seus veïns.

D’altra banda, el municipi de Torrechiva està inclòs en el pla de transició energètica que consistirà en la instal·lació de fonts d’energia d’autoconsum. El pla provincial de cooperació per a la transició energètica té com a objectiu promoure fonts d’energia renovable, especialment l’autoconsum, en les dependències municipals. En este sentit, Torrechiva rebrà una ajuda per les plaques solars instal·lades en el poliesportiu municipal. “Les instal·lacions de generació neta no sols suposaran una reducció de l’impacte mediambiental del municipi i la seua sostenibilitat, sinó que constituiran un important estalvi en els comptes de la hisenda local”, ha subratllat Marta Barrachina.

En xifres, el pla de transició energètica beneficiarà en el primer any de la seua implantació, és a dir en el pròxim exercici 2024, a un total de 57 municipis de menys de 1.000 habitants i comptarà amb una inversió de 946.000 euros. Tan sols en el primer any d’execució del pla es col·locaran un total de 161 instal·lacions amb les quals s’aconseguirà un estalvi del 30% en la factura de llum de cada ajuntament.

Recordar a més que una altra part crucial del programa Diputació Resol és la contractació centralitzada del subministrament elèctric. Este pla permetrà estalvis significatius per als municipis ja que tindran accés a un contracte més eficient amb el preu indexat. Per al pròxim exercici s’han adherit 113 municipis de la província.

Per a la màxima representant de la institució provincial, “Diputació Resol ja ha iniciat el seu full de ruta per a deixar en el nostre territori un llegat d’eficiència i equilibri, busquem una província més eficient, sostenible i equitativa”.

Durant la seua visita al municipi, la primera presidenta de la Diputació també ha sigut a la botiga multiservei, un projecte inclòs en el Pla Provincial 2022/2023 i que ha comptat amb un pressupost de 157.100 euros. Este espai, amb habitatge inclòs, està ara en la fase per a adjudicar la seua gestió i que puga entrar en funcionament.

Finalment, Marta Barrachina ha visitat les exposicions que alberguen la torre, com la que ret homenatge a la dona rural.

Informació i Foto: Diputació de Castelló

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d