Mark Fenwick: “El nou estadi serà un estadi fantàstic, magnífic i un orgull per a l’afició del Valencia CF”

Mark Fenwick, arquitecte del despatx Fenwick Iribarren, explica en aquesta entrevista amb VCF MEDIA les claus del nou estadi, un projecte rellevant per al València CF, els seus aficionats i la ciutat de València. L’arquitecte encarregat de desenvolupar el nou estadi, que el Club està preparat per fer realitat a partir del proper mes d’octubre, és una de les persones que coneix millor el projecte des dels seus inicis i recentment ha estat l’encarregat de dissenyar 3 dels 8 estadis en què es disputarà el Mundial de Qatar.

Ningú no el coneix millor que vostè. Com serà el nou estadi?

És un estadi que neix amb una forma espectacular. Té un aforament des dels inicis d’uns 70.000 espectadors. Com tots sabeu, perquè el bowl porta força anys allà, està dissenyat i compta amb la més moderna tecnologia i distàncies per poder optimitzar seguretat, visibilitat i unes dotacions que fan que sigui un estadi dels quals a Espanya n’hi ha molt pocs o gairebé cap. Serà un canvi molt gran per a l’aficionat del València CF i comptarà amb totes les dotacions de confort i ús.

L’aficionat del València CF pot estar tranquil pel que fa a la construcció del nou estadi?

Òbviament. Serà un estadi espectacular. Hem passat per moments diferents, i tothom ha de reconèixer que hem passat d’una època econòmicament diferent a una època una mica més austera, però l’austeritat no vol dir que no pugui ser magnífic. Per exemple, el nostre primer estadi, el del RCD Espanyol, és un dels més econòmics que hi ha a Espanya, però va ser elegit per la UEFA com a referent, vam guanyar el premi al millor estadi del món el 2009 i el reconeixement al millor estadi de LaLiga . Respecte al que estem fent els puc transmetre l’absoluta confiança que serà un estadi fantàstic, magnífic i un orgull per a l’afició del València CF.

A l’estadi ja s’han invertit 172 milions d’euros, el cost arribarà als 287 milions d’euros en l’obertura i superarà els 350 milions una vegada acabat el projecte complet. Podeu parlar d’un estadi low cost?

Low cost? De cap manera. És un estadi on quan s’acabi haurem invertit, perquè no vull dir gastat, més de 300 milions d’euros. No és low cost de cap manera. Òbviament, no podem gastar de manera ostentosa. Farem tot el disseny i la incorporació de coberta, façanes i dotacions interiors amb una qualitat i un disseny molt cuidat. De vegades és més difícil dissenyar amb un pressupost determinat que quan els diners no són cap problema. Fixeu-vos, hem estat ara mateix fent els tres estadis del Mundial 2022 i quan els vam fer els diners no eren cap objectiu. En tots ells vam haver de reduir el pressupost en gairebé el 50% i són uns estadis magnífics i fantàstics. L’estadi del València CF no té res de low cost.

Amb quin estadi es pot comparar el projecte que es continuarà construint al llarg dels propers mesos?

Hi ha molts estadis als quals ens podem comparar. Té un projecte amb una façana que no és l’antiga dels barris, però veient-ho em ve al capdavant l’estadi olímpic de Tòquio, pels balcons. I és que hem creat unes grans balconades a la ciutat. Des d’elles es pot veure la gent al carrer, hi ha una gran visibilitat cap a fora, pots treure el cap des de les terrasses i els balcons cap avall. Serà un estadi molt utilitzat per l’afició als moments de glòria del València CF.

Podria albergar una final de Champions League o ser seu d’un Mundial amb tots els requisits que marquen la UEFA i la FIFA?

Sí, absolutament. Òbviament hem incorporat tots els requisits, fins i tot dels que entraran en vigor el 2024. Tenim coneixement dels futurs requisits de UEFA i compleix perfectament. Com que tenim un aforament que pot arribar als 70.000 compleix perfectament la final d’una Champions League de UEFA i una semifinal del Mundial de la FIFA. Compleix els requisits de les dues organitzacions.

El model i la filosofia de l’estadi s’ajusta als nous temps, i no només és un escenari per jugar els partits, sinó que tindrà un ús els 365 dies a l’any.

Exacte. Avui dia els estadis han canviat molt. Ja no són contenidors de persones cada quinze dies, sinó que busquem usos perquè puguin ser utilitzats cada dia de l’any. Introduïm a l’estadi diferents espais com a restauració, dotació d’àrees per crear conferències, esdeveniments… La llista és molt llarga. Des del naixement fins al final, crearem usos per a la comunitat, perquè ho pugui gaudir la gent que envolta l’estadi. Podran utilitzar i participar de la vida de l’estadi cada dia de la setmana.

Com serà la visibilitat al terreny de joc dins del nou estadi?

La visibilitat és el més important per a nosaltres. La participació dels espectadors és vital. El nostre estudi és un dels pocs del món que ha desenvolupat uns algoritmes aritmètics que et permeten desenvolupar estadis on totes les persones puguin veure amb comoditat el camp de futbol des de qualsevol punt. Des que es va construir l’actual Camp de Mestalla han canviat les lleis i normatives sobre estadis i allà ara tenim una màxima inclinació de 34 graus a la part alta, que és menor que la del nou estadi. Però en aquesta part no s’hi veu bé tot el camp. Al nou estadi hi haurà una visibilitat absoluta.

A més a més, tindrem la seguretat de poder evacuar l’estadi. Tant de bo no hi hagi cap emergència, però tenim les distàncies, les escales i els passadissos d’evacuació estan actualitzats sobre la base de les últimes dotacions de seguretat.

Per altra banda, vull parlar del confort. El pitjor seient del nou estadi equival o supera el millor seient de l’actual Camp de Mestalla. La distància respecte al davant és molt més confortable. Jo faig 1,92, de vegades he d’estar com girat, això no passa al nou estadi. La distància entre persones també és una mica més àmplia que en l’actual. La comoditat del seient i la bona visibilitat està garantida.

Serà a més un estadi més inclusiu per a les persones amb mobilitat reduïda.

Això és una cosa tremendament important. La UEFA, que saps que jo escric per a ells, una de les coses que té molt en compte és la necessitat de pensar en moltíssimes persones que va a l’estadi i el tema inclusiu és molt important. Hem dissenyat a tots els llocs de l’estadi cadires per a minusvàlids i cadires de rodes. No hauran d’estar sols en una zona localitzada i podran tenir acompanyants. Fins i tot hem pensat en les persones amb un impediment visual perquè tinguin una llibertat de moviment. He pensat també en les famílies, volem que els estadis siguin llocs segurs, creant un lloc ideal per a nens, gent de totes les edats, dones, homes… Perquè tothom pugui anar als estadis de forma segura i disposar de les dotacions de neteja fins i tot per canviar un bolquer, per exemple, això és una cosa en què també hem pensat.

Parlem sobre l’aforament. Serà un estadi equiparable al Camp de Mestalla de partida, però comptarà amb un aforament flexible, oi?

El bowl està dissenyat per a una mica més de 70.000 espectadors. Això ens permet tenir una flexibilitat a l’aforament. No hi ha res de pitjor que un estadi buit. El que estem fent és començar entre 46.000 i 50.000 persones. Podem pujar a 70.000 de manera molt ràpida i fàcil de fer. Això permet una flexibilitat que tenen pocs estadis. Cal començar amb un aforament que tots els aficionats tinguin el seient. El nou estadi vull pensar que causarà un increment de socis perquè l’afició en veure’l voldrà gaudir-ne. Això permetrà que puguem pujar l’aforament com tots desitgem.

Una de les singularitats del nou estadi és el projecte de la coberta. Sabem que el Club està en converses amb diverses empreses perquè es converteixin en partner energètic i que financin la construcció d’una coberta única al món. Què ens pot explicar sobre la coberta?

Una de les coses que ens importa molt és la sostenibilitat. La sostenibilitat econòmica i davant del planeta. Busquem reduir el consum d’energia, d’aigua i tenir molta cura amb l’elecció de materials sostenibles. I al marge, produir energia. És una oportunitat i estem en converses amb empreses per crear una de les cobertes més grans de panells fotovoltaics d’Europa. Aquesta gran coberta produirà energia per a l’estadi i la xarxa elèctrica de la ciutat. Serà una cosa innovadora i creiem que, a més, serà espectacular.

L’ambient els dies de partit serà tan bo com a l’actual Camp de Mestalla?

Jo crec que sí. Nosaltres estudiem molt el tema del públic. Sempre diem que l’espectador és el jugador número 12. Si l’afició pot transmetre aquesta emoció als jugadors, millor. En això és molt important la coberta. El disseny el fem d’una manera perquè reboti el so en lloc de sortir de l’estadi, actuant com una mena de mirall perquè reboti sobre el camp. Tot i que l?estadi no tindrà la inclinació de l?actual Camp de Mestalla, l?acústica serà important. Ho hem vist també al camp del RCD Espanyol, és tremendament excitant. També ho hem vist en el cas de l’Atlètic de Madrid, els aficionats estan encantats amb el tema de la coberta.

Hi ha qui ha dit que no tindrà seients, que estarà cobert per lones, etc. Què ens pot dir sobre això?

Tenim tres grades, tres anells. Quan estigui fet l’estadi no estarà la grada alta buida, podem espaiar els seients. Hi haurà una zona, la més alta, on hi hagi els seients allunyats. No serà un aspecte d’un estadi buit, ni de lones, ni res. Serà un estadi molt vàlid, no es cobrirà tota la grada alta amb lones, per res.

A més, està projectat que l’estadi tingui 500 places de pàrquing al soterrani i no 3.000 per evitar col·lapses i fomentar sostenibilitat.

Realment avui hi ha una tendència de no fer pàrquing als estadis si són a la ciutat. Farem una dotació mínima de 500 places. Al nou Santiago Bernabéu, que tindrà 90.000 espectadors, no passen de 500-600 places. Sí que tenim una dotació de gairebé 3.000 places de pàrquing al subsòl, però no és segur fer-ho per temes de sostenibilitat. Volem que s’utilitzi el transport públic, està en un lloc magnífic dins de la ciutat, volem fomentar als estadis urbans i medi urbans que el cotxe no és benvingut o no té lloc. Ho hem pensat molt i funciona magníficament.

Respecte a la pista d’atletisme, que era una cosa que es va projectar als seus inicis, el nou estadi no comptarà amb una, però sí que podria instal·lar-se, oi?

Sí, quan vam iniciar el projecte calia poder muntar un tauler, com una gran taula a l’alçada de la grada mitjana per ubicar-hi una pista d’atletisme. Ho complim perfectament. Això passa en alguns estadis, fins i tot olímpics. No només al Metropolità. També Wembley pot ubicar una pista d’atletisme si es construeix un gran tauler a cota de la grada mitjana. Continuem complint els requisits de l’Ajuntament i de la ciutat per col·locar una pista d’atletisme si calgués.

Quan pot durar la construcció? Quan podem jugar-hi?

Jo voldria que sigui com més aviat millor. El millor és que hi ha molt fet. La part que hem fet ja no diria que és la més complicada, però el que cal fer ara és vestir-hi la façana, els interiors i col·locar-hi la coberta. Estimem entre any i mig o dos anys per acabar l’obra, marxem a finals del 2024 o 2025, però parlar dels terminis això correspon al Club. Si comencem després de l’estiu, com volem, anirem a un any i mig o dos anys.

Nosaltres estem treballant moltíssim, dissenyar un estadi és una cosa molt emotiva. No hi ha edifici més emotiu que un estadi ia més pensant en les persones que el faran servir. Jo dic sempre que són creadors de llegendes perquè els estadis creen llegendes. Pensem que serà una cosa espectacular i que l’afició ho gaudirà moltíssim.

Informació i Foto: Valencia CF

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: