L’ús de mètodes anticonceptius reversibles i de llarga durada es duplica a la Comunitat Valenciana des del 2017

L’ús de mètodes anticonceptius reversibles i de llarga durada (els LARC per les sigles en anglès de Long Acting Reversible Contraception) tendeixen a l’alça a la Comunitat Valenciana. Les persones expertes els prescriuen com a primera opció per a totes les dones perquè consideren que són sistemes eficaços i duradors, entre d’altres avantatges.

A més, estan finançats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública que, de fet, ha duplicat la despesa en aquesta partida des del 2017, quan va assumir i estendre el finançament a tots els departaments. Les dades es donen a conèixer amb motiu del dia internacional de la planificació familiar, el 3 d’agost.

Els LARC són els dispositius intrauterins (DIU) hormonats i no hormonats, els implants anticonceptius subdèrmics i els injectables. Són els mètodes recomanats com a primera opció contraceptiva per a totes les dones, incloses joves, des dels Centres de Salut Sexual i Reproductiva per diverses raons. En el cas de relacions esporàdiques, això sí, s’aconsella combinar-los amb l’ús del preservatiu per prevenir també infeccions de transmissió sexual (ITS).

“Els anticonceptius reversibles de llarga durada són segurs i altament eficaços, amb taxes d’embaràs inferiors a l’1%, fonamentalment perquè eviten les fallades en el compliment per part de les usuàries que requereixen altres mètodes anticonceptius; duren entre 3 mesos i 5 anys i, com el seu nom indica, permeten una recuperació immediata de la fertilitat després de la seva retirada”, ha explicat José María Marí, doctor acabat de jubilar del Centre de Salut Sexual i Reproductiva de Xirivella-Alaquàs i actualment vicepresident de la Societat Valenciana de Contracepció i Salut Reproductiva.

A més, aquests sistemes estan finançats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per garantir l’equitat en l’accés i la qualitat a l’atenció a la salut sexual i reproductiva, en compliment de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l’Embaràs . De fet, la seva adquisició i ús està generalitzat des del 2017 a tots els departaments de salut.

Com a avantatges addicionals, José María Marí ha afegit que els LARC tenen escassos efectes adversos i aporten beneficis no anticonceptius “com a disminució del dolor i sagnat menstrual, a més de ser els anticonceptius amb una millor relació de cost/efectivitat”.

Així les coses, la prescripció de LARC experimenta un creixement sostingut a la Comunitat Valenciana, on ha passat de 6.700 unitats el 2017 a 12.000 el 2019, 15.600 el 2021 (quan es va multiplicar per 2,3 respecte al 2017) i ja en són gairebé 10.000. des de començament del 2022. La tendència a l’alça de la sèrie històrica es va truncar per la pandèmia el 2020, quan es van prescriure 11.000 unitats, però es va recuperar en el següent exercici.

En paral·lel, la partida destinada a aquest fi també ha augmentat perquè la sanitat valenciana és una de les poques que finança aquests sistemes, tal com estableix la Llei de Salut Sexual i Reproductiva, amb una despesa que ha passat de 660.000 euros el 2017 a més de 1.300.000 el 2021 i que ja ronda els 900.000 el 2022.

Dones de 20 a 39 anys: perfil més atès als Centres de Salut Sexual

Les dones de la Comunitat Valenciana tenen accés a aquests mètodes anticonceptius finançats amb independència de quin sigui el seu Centre de Salut, perquè Atenció Primària treballa en coordinació amb els prop de 80 Centres de Salut Sexual i Reproductiva que hi ha a la Comunitat Valenciana.

En aquests centres, la xifra de consultes i persones ateses s’acosta progressivament als nivells previs a la pandèmia, segons el balanç d’activitat del primer semestre. Així, des de començament del 2022 s’han atès 216.000 consultes realitzades per 88.000 pacients, davant les 230.000 atencions i 93.500 pacients del 2019.

Les persones ateses són majoritàriament dones (el 2022, en una proporció de 94% davant del 6% d’homes) i amb edats compreses entre els 20 i 39 anys (59%), seguida de la franja etària de 40 a 59 anys (30 %).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: