L’UJI i el CACV llancen en obert una sèrie d’educació mediàtica per a afavorir una ciutadania crítica
La Universitat Jaume I de Castelló, a través de la Càtedra RTVE de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica que té subscrita amb Radiotelevisió Espanyola (RTVE), ha llançat una ambiciosa producció per a afavorir la formació de la societat en l’àmbit de l’alfabetització mediàtica. La sèrie, titulada «Educació mediàtica per a una ciutadania crítica», està formada per set capítols en vídeo, que s’acompanyen d’abundant material didàctic i recursos de suport, i ha sigut possible gràcies al finançament del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV). El Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana i la Càtedra RTVE-UJI busquen impulsar amb aquesta sèrie l’alfabetització mediàtica de la ciutadania, especialment dels joves i dels grups més vulnerables.
Els materials estan produïts en castellà i en valencià, i compten amb subtítols en castellà, valencià i anglés. Tots ells són d’accés gratuït i estan disponibles en la web del CACV i de la Càtedra RTVE-UJI (https://catedrartve.uji.es/serie-educacion-mediatica-para-una-ciudadania-critica/). Cada capítol de vídeo, d’entre cinc i set minuts de duració, en format 4K, està acompanyat d’uns textos escrits, denominats «unitats temàtiques», que serveixen d’orientació per al seu ús en els diferents nivells educatius, des de l’educació secundària fins a la universitat. Així, cada capítol compta amb una ràpida descripció del contingut del vídeo, una descripció dels objectius, una proposta d’activitats a desenvolupar a l’aula després del visionat de cada vídeo, un llistat de recursos i referències addicionals, i una fitxa tècnica del vídeo.
La sèrie, en aquesta primera fase, aborda els següents temes: l’alfabetització mediàtica: un repte urgent; per què són importants els mitjans de proximitat?; el sistema audiovisual valencià; què són els Consells Audiovisuals?; el dret d’accés i l’oficina de l’audiència; els mitjans de comunicació i el foment de la igualtat; i la desinformació i les fake news.
La producció de la sèrie s’ha coordinat a través de la Càtedra RTVE de Cultura Audiovisual i Alfabetització Mediàtica, que dirigeix el catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat Javier Marzal Felici, i ha comptat amb la col·laboració del Grup d’Investigació ITACA de l’UJI (http://www.culturavisual.uji.es). En la mateixa han participat professors de la Universitat d’Alacant, Universitat de València, Universitat Politècnica de València i Universitat Jaume I de Castelló, que ha col·laborat a més amb el personal i recursos tècnics del Laboratori de Ciències de la Comunicació (LabCom UJI), i la col·laboració de la productora Micrea Film Projects S.L. de Castelló.
La sèrie «Educació mediàtica per a una ciutadania crítica» s’emmarca dins de la tendència general de nombroses organitzacions a nivell internacional de crear productes educatius per a ajudar els ciutadans i ciutadanes a realitzar un consum responsable dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, destaquen les iniciatives que s’han vingut desenvolupant des dels mitjans de comunicació públics del nostre entorn, com France Télévisions (França), BBC (el Regne Unit), RTBF i VRT (Bèlgica), RAI (Itàlia) o RTP (Portugal), entre altres.
Informació i Foto: UJI