L’UJI es proclama gran vencedora dels XIII Premis Nacionals de Disseny i Sostenibilitat d’Envàs i Embalatge

Alumnat del Grau en Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte de la Universitat Jaume I de Castelló ha obtingut tres dels cinc guardons en els XIII Premis Nacionals de Disseny i Sostenibilitat d’Envàs i Embalatge. Aquesta edició ha comptat amb la participació de més de sis-cents alumnes de 30 centres educatius.

Els tres equips formats per José Ramón López Serrano i Pau García Cid; Ariadna Montiel Rodríguez i César Izquierdo Izquierdo; Laura Colastra Feliú i Javier Piquer Mouriño, han cursat l’assignatura «Presentació de Productes» impartida per Francisco Felip, Jaume Gual i Joaquín Martínez, i han resultat guanyadors en els reptes plantejats per Ubesol, Solán de Cabras i J2 Servid.

L’acte de lliurament dels guardons ha tingut lloc a València amb més de 250 assistents, i hi ha participat, entre altres, la secretària autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum de Generalitat Valenciana, Empar Martínez. En la seua intervenció ha destacat el suport al Clúster d’Innovació d’Envàs i Embalatge que implica «estar al costat de les empreses i dels joves, que estan aportant molt». També ha afegit que en el Pla estratègic de la indústria valenciana un dels sis eixos és la cooperació, que és en el que se centra el clúster.

També ha intervingut la presidenta del Clúster d’Innovació d’Envàs i Embalatge, Amaya Fernández, entitat que promou aquests premis, qui ha destacat que «la suma de l’esforç de tots, de l’administració, de les empreses, dels agents de coneixement, de les empreses usuàries d’envàs i de les associacions, és clau per a superar el context actual».

En aquesta línia, el director del Clúster, Jesús Pérez, també ha assenyalat que aquests premis «cerquen atraure talent per a un sector clau en la indústria espanyola, que compleix un paper primordial i que suposa el 2,65 % del PIB del país».

Aquests guardons compten amb el suport de Grupo La Plana, Hinojosa, l’escola de negocis ESIC i el centre tecnològicITENE, així com la col·laboració d’Ecoembes, Flexográfico, Grabalfa, Upalet, Biconsulting, Limitronic, Siegwerk i MESbook. També són finançats per la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat Valenciana.

Ubesol, Solán de Cabras, Trolli, Grupo La Plana i J2 Servid han sigut les empreses que han llançat en aquesta edició els seus reptes als estudiants. Així, 614 alumnes de més de 30 centres educatius són els que finalment han presentat els seus projectes per a donar resposta als reptes plantejats de manera innovadora.

Un disseny que canvia el concepte de tancament ideal per a les tovalloletes

El repte proposat per la valenciana Ubesol, fabricadora de productes d’higiene, cosmètica i salut, ha cercat millorar la sostenibilitat dels seus envasos, en concret aconseguir una tapeta reutilitzable que garantisca l’estanquitat. Per a aquest repte, els guardonats han sigut Ariadna Montiel i César Izquierdo, estudiants de la Universitat Jaume I, amb el seu projecte «IMANtap».

Aquesta solució utilitza imants i fa possible la reutilització de les tapetes d’un paquet a un altre. A més, en el disseny de la tapeta s’han afegit dues llengüetes a l’interior per a assegurar que l’extracció de les tovalloletes siga d’una en una i no isquen diverses alhora.

D’altra banda, María López de la Universitat Politècnica de Madrid pel seu projecte «Eco-cap», i Lucía Seco, Aitana Alonso i Mar Peloche de la Universitat Politècnica de València, han obtingut un accèssit en aquesta categoria.

Circularitat en el sector de l’aigua embotellada

Mentrestant, l’empresa Solán de Cabras ha proposat als estudiants un repte exigent en el qual havien de crear un gran format per al consum d’aigua a les llars, que malgrat el seu volum siga fàcil de manejar. Per a aquest repte els guardonats han sigut Laura Colastra i Javier Piquer de la Universitat Jaume I amb el seu projecte «W-BOT».

Es tracta d’un nou concepte de garrafa d’aigua basat en un sistema de plegat per aixafament, que aconsegueix una reducció considerable del volum mentre aquesta es va buidant, facilitant així la seua usabilitat en tot moment. Inclou, a més, un tap que permet la dispensació d’aigua directa des del frigorífic o qualsevol altre espai.

En aquest repte han obtingut l’accèssit Ana Isabel Gaviria de la Universitat Complutense de Madrid i Oxel Pereda, Jon Zamakola i Danel Cid de la Mondragon Unibertsitatea amb el seu projecte «Solán Eco Can».

Redisseny per a la seguretat dels productes durant el transport

I, finalment, la Universitat Jaume I ha obtingut el seu tercer guardó amb «Niupack C» dels alumnes Pau García i José Ramón López. L’empresa especialitzada en el mercat de l’embalatge per a la protecció de mercaderies durant el transport J2 Servid ha reptat els estudiants a millorar el seu sistema de protecció de mercaderia d’una manera sostenible.

El projecte ha permès millorar el seu sistema actual amb un model pràctic i funcional. Es tracta d’un embalatge de protecció amb un emmallat de diferents gruixos i buits compatibles amb una gamma més àmplia de productes, amb una tapa totalment plegable, que pot reutilitzar-se entre cinc i sis vegades.

Els accèssits en aquest repte han sigut per a Raquel Sánchez, Teresa Nieto i Marina Vega amb el seu projecte «Niupack Multi-Pack» i el projecte «Niupack-Sistema Modular» de Juan Fuentes, Elsa Colina i Alberto Álvarez, tots dos de la Universitat de Valladolid.

Una solució disruptiva per a llepolies

La multinacional Trolli de confiteria especialitzada en caramels de goma ha reptat els alumnes a adaptar els seus envasos de llepolies 3D amb l’objectiu de millorar i facilitar la manipulació industrial del faixí d’aquests envasos. El projecte guanyador ha sigut «Boom» d’Helena Pueyo, María Valdrés, Manuel Seguín i Sandra Rivero de la Universitat de Saragossa.

El seu nou disseny destaca per ser divisible, permetent que l’usuari tinga un ampli ventall de possibilitats per a manipular-lo. També ha aconseguit ressaltar per ser un embalatge sostenible, automatitzable, reciclable, lleuger i apilable. Inclou també un joc amb la compra del pack grupal per a ludificar el consum d’aquests dolços.

A més, han obtingut l’accèssit en aquesta categoria els projectes de la Universitat de Valladolid «Friends», de Lucía Abajo, Cristina Díez i Alicia Bruña; i «Eye Cards» dels alumnes María Jiménez, Sara Fernández i Pablo González.

Envàs per a fruites que permet emmagatzemar les restes

I, finalment, en el repte proposat pel Grupo La Plana el premi ha sigut per al projecte «Fruit Bite» de Leyre Gayarre, Iván Hernando, Ana Estornés i Óscar Apellániz de la Universitat de Saragossa. És una solució amb un disseny de cartó ondulat que compleix els requisits i objectius establits per la companyia que havia d’estar adaptat a tot el procés de la cadena de valor, des del disseny de la solució d’embalatge fins al seu impacte en el consumidor final.

La proposta guanyadora consisteix en una barqueta de cartó compacta amb un disseny reduït i sostenible, que no necessita preparació prèvia i permet a l’usuari transportar i consumir el producte còmodament.

Ací, els premis accèssit han sigut atorgats al projecte «Corasón de Carballo» de Xulia Nieto de l’Escola EASD Ondara, i «Fruit, Vegetable Pack Box» d’Emma Miñes, Andrés Marcén, Cintia Sanz i Guilhem Hortes de la Universitat de Saragossa.

Premi Pla Planter Clúster

A més, en aquesta gala s’ha atorgat novament el Premi Pla Planter Clúster, pel qual un dels alumnes participants ha sigut becat per a la realització del Master in Management [MBM] impartit per ESIC Business & Marketing School. Es tracta d’una beca valorada en 21.200 € la guanyadora de la qual ha sigut María López Rojo de la Universitat Politècnica de Madrid.

Una porta per als premis Liderpack i WorldStar

Finalment, els guanyadors i finalistes d’aquests premis passen directament a la final de la categoria reservada a joves dels Premis Liderpack, que convoca Graphispack Associació, i el saló Hispack de Fira de Barcelona.

Al seu torn, entre els projectes presentats, se seleccionaran els representants espanyols en els WorldStar Student Awards, els guardons d’embalatge més importants del món per a alumnes d’universitats i escoles de disseny.

Sobre els premis

El Clúster d’Innovació en Envàs i Embalatge va convocar en 2009 per primera vegada aquests premis nacionals amb l’objectiu de fomentar la innovació, el disseny i la sostenibilitat en el sector, reforçant el vincle entre el món empresarial i l’universitari.

En les dotze edicions anteriors, més de 3.000 estudiants han presentat les seues propostes com a resposta als reptes plantejats per més de 65 empreses fabricadores o usuàries d’envàs i embalatge que han col·laborat en aquests premis. Els guanyadors, un per projecte, rebran un premi de 800 € per al primer classificat, 400 € per al segon i tercer, i un diploma acreditatiu.

Més informació en: http://clusterenvase.com/premios-nacionales/

Informació redactada pel Clúster d’Innovació d’Envàs i Embalatge

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: