L’UJI commemora el Dia Internacional de les Dones

La Universitat Jaume I ha commemorat el Dia Internacional de les Dones amb un acte institucional a l’espai docent Rafa Mayo del Jardí del Temps en el qual s’ha realitzat la lectura conjunta d‘un manifest per part de la rectora de l’UJI, Eva Alcón, i diversos representants de la comunitat universitària.

En la lectura del manifest, que s’ha centrat en el lema escollit enguany per l’ONU per al 8M «Per un món digital inclusiu: innovació i tecnologia per a la igualtat de gènere», s’ha posat en relleu el paper clau de la universitat en el desenvolupament tecnològic per a la construcció d’una societat més igualitària.

L’acte oficial de commemoració al campus, s’ha tancat amb l’actuació de Lola Bou i Manel Brancal, els quals han interpretat cançons de poemes de Carmelina Sánchez-Cutillas i Margarita Ballester.

Així mateix, des de l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano s’ha dut a terme una campanya en xarxes socials amb les etiquetes #8N, #SomUJI, #SomIgualtat i l’etiqueta oficial del Ministeri d’Igualtat, així com la presentació en xarxes de l’Institut de tres publicacions: Feminismo sin testamento, de Sonia Reverter; De(s)generadas: deconstruyendo discursos alrededor del género y la traducción de  Nuria Molines i Iván Villanueva, i Inconformistas. Diseño y género, d’Alba Moliní i Marta Castanedo.

Per la seua part, el programa UJI Saludable ha realitzat en directe des del vestíbul de la Facultat de Ciències de la Salut l’espai radiofònic «A propósito de la salud», en el qual s’ha debatut sobre la importància de la perspectiva de gènere en l’àmbit de la salut i s’han oferit pautes d’acció per a promoure la igualtat en diferents nivells. El programa està disponible al canal de YouTube de l’UJI.

Al llarg del mes de març, l’UJI ha organitzat diferents activitats per a commemorar el 8M coordinades pel Vicerectorat de Responsabilitat Social, Polítiques Inclusives i Igualtat en col·laboració amb la Unitat d’Igualtat, l’Institut Universitari d’Estudis Feministes i de Gènere Purificación Escribano, la Fundació Isonomia, el Servei d’Activitats Socioculturals, el programa UJI Saludable, la Càtedra Unesco de Filosofia per la Pau, el Consell de l’Estudiantat i l’Associació ADONA’T.

Eva Alcón, Premi Olimpia 2023

La rectora de l’UJI, Eva Alcón, ha rebut el premi Olímpia 2023 que atorga anualment l’Ajuntament de Castelló «sincerament agraïda al Consell Municipal d’Igualtat pel reconeixement que suposa a la meua trajectòria acadèmica. Però, sobretot, per valorar les contribucions socials que ha suposat la meua gestió universitària al llarg del temps i, especialment des de 2018, com a rectora de l’UJI».

A més, ha afirmat que també rebia el guardó «amb la responsabilitat de saber que, des de 1996, han estat distingides dones de diferents àmbits i disciplines i, per damunt de tot, encara que sé que és un premi concedit a títol individual, rep el premi Olímpia com un reconeixement compartit amb les dones, homes i institucions que s’han implicat en la defensa de la igualtat de gènere, i han facilitat les trajectòries de tantes i tantes dones».

El discurs de la rectora Eva Alcón ha estat una reivindicació de la igualtat efectiva entre dones i homes en tots els àmbits, però molt especialment a l’universitari. «Sempre he defensat i defensaré l’accés equitatiu i en igualtat de condicions als estudis universitaris i que les Universitats tenim la missió de liderar la transmissió de valors, i, per tant, de treballar per fer realitat la igualtat real de dones i homes».

Per últim, ha insistit que «les universitats tenim l’oportunitat i la responsabilitat de construir una societat més igualitària perquè avançar cap a una societat i una universitat igualitàries no només és una qüestió de justícia social, que ho és, sinó també de responsabilitat ètica i d’intel·ligència col·lectiva».

Fotografies

Vídeo

 

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: