L’operatiu per onada de calor de la Conselleria d’Emergència Climàtica mobilitza més de 500 persones per intensificar la vigilància i evitar incendis forestals

L’operatiu per onada de calor de la Conselleria d’Emergència Climàtica va mobilitzar més de 500 persones que van realitzar accions de vigilància preventiva, control de fums, seguiment de tempestes, actuacions informatives, o precintat de paellers, entre d’altres, dins de la campanya d’intensificació de les tasques de vigilància i prevenció d’incendis forestals.

El dispositiu -en funcionament després de la publicació de la resolució conjunta amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública- va activar, juntament amb els agents mediambientals i els tècnics de guàrdia, els 66 observatoris forestals i les 122 unitats de prevenció.

Entre el 12 i el 16 d’agost les centrals de prevenció d’incendis forestals van participar en un total de 294 casos (97 Alacant, 62 Castelló i 135 València) mentre que els observatoris forestals van realitzar 28 actuacions per control de fums i 56 seguiments de tempestes, detectant 14 incendis i 5 cremes.

Els agents mediambientals van realitzar control i limitació d’accessos a parcs naturals i terrenys forestals, a més de desallotjar les zones d’acampada en compliment de la resolució conjunta que suspenia els permisos d’aquestes zones en les muntanyes gestionats per la Generalitat. De forma preventiva, i amb la col·laboració de la Federació d’Escoltisme de la Comunitat Valenciana, es van desallotjar els tres campaments de Sant Joan a Vistabella.

Les unitats de prevenció d’incendis van realitzar 642 actuacions informatives i 122 van ser correctives, informant a un total de 2944 persones. Es van precintar 138 paellers, es va fer el seguiment de 47 tempestes i es van detectar 22 incendis.

La Unitat Tècnica 902 va prestar el suport tècnic en remot en l’incendi forestal de Ayódar de dissabte 14 i va estar presencialment en l’incendi d’Azuébar durant el diumenge 15 i dilluns 16 d’agost.

Un llamp, origen de el foc a Azuébar

El 14 d’agost l’onada de calor va deixar màximes de fins a 46 ºC a les zones d’interior i en

les zones d’influència marina les màximes van estar al voltant dels 35ºC. El diumenge 15 d’agost es van registrar temperatures properes als 40ºC fins i tot en algunes zones de costa.

Les previsions d’AEMET apuntaven la possibilitat de tempestes seques, amb la consegüent caiguda de llamps i per tant ignicions simultànies d’incendis a causa de les escasses precipitacions previstes. En aquest sentit, durant tot l’episodi s’han comptabilitzat 1379 llamps, amb la distribució diària que es pot veure al mapa i la taula adjuntes a la imatge.

En total es van registrar 22 incendis, 14 d’ells forestals, sent el de major envergadura el d’Azuébar, que va afectar també als termes municipals de Soneja i Almedíjar. La causa d’l’incendi d’Azuébar va ser un llamp que va caure sobre un pi, segons l’informe elaborat pel Grup Operatiu d’Investigació d’Incendis Forestals (GOIIF).

Els raigs van ser l’origen també d’altres set incendis forestals de menor envergadura registrats entre el 13 i el 16 d’agost amb una superfície total afectada de 9,8 Ha.

Assuévar i Soneja comptaven amb el Pla Local de Prevenció d’Incendis Forestals aprovat

Els plans locals de prevenció d’incendis són un instrument complementari als Plans de Prevenció de cada demarcació forestal essencial que han d’elaborar els municipis (i de caràcter obligatori segons la Llei 3/1993 Forestal) per articular una resposta addicional enfront de foc adaptada a el territori , i en concret adaptat a les singularitats que puguin existir a nivell local.

Azuébar i Soneja compten amb el pla local aprovat que permet tenir localitzades les diferents infraestructures de prevenció d’incendis forestals que existeixen distribuïdes pel municipi i que resulta essencial per a la presa de decisions, distribució dels efectius a el Lloc de Comandament Avançat (PMA) i adopció de mesures eficaces per controlar les flames, que en aquesta ocasió han arrasat 420 ha de terreny forestal.

Per aquest motivi des de la Conselleria s’ha vingut desenvolupant una política d’impuls i acompanyament que ha multiplicat els PLPIF que ja sumen 298 (dels quals 248 s’han aprovat en 2020 i 2021) i altres 134 es troben en tramitació.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: