L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències explica a professorat de la Marina Alta el ‘Projecte Posidònia’ a través de la seva Fundació

Prop de 80 docents i representants escolars de 16 centres escolars de Dénia, Teulada Moraira, Poble Nou de Benitatxell i Calp han finalitzat aquesta setmana les jornades formatives sobre biodiversitat marina organitzades per l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències a través de la seva Fundació en el marc ‘Projecte Posidònia’.

Aquest curs compta amb el suport dels ajuntaments de la Marina Alta, està homologat pel Cefire i va destinat al professorat d’Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius.

Les sessions s’han celebrat als municipis de Dénia i Teulada, on professionals del ‘Projecte Posidònia’ han intervingut com a docents amb l’explicació de diversos continguts en matèria de biodiversitat marina i amb un taller pràctic de haikus mariners, impartits per l’escriptora Ana Añón .

Posteriorment, s’ha realitzat una excursió interpretativa per la zona per conèixer allò après durant el curs i intercanviar impressions del professorat amb l’equip de la Fundació Oceanogràfic.

L’objectiu de la formació ha estat presentar el projecte de protecció dels fons marins, capacitar els docents en matèria de biodiversitat marina, oferir eines didàctiques per treballar amb l’alumnat dels centres escolars de la Marina Alta, abordar la biologia marina des d´una perspectiva creativa i transversal i crear un fòrum de trobada d´experiències.

Unes sessions essencials que serviran d‟antena cap al‟alumnat per tal d‟ensenyar a protegir les praderies de posidònia, un dels ecosistemes més productius i amenaçats del planeta.

Fases del ‘Projecte Posidònia’

El curs de formació al professorat forma part de la fase interpretativa del ‘Projecte Posidònia’, que compta amb el finançament del fons ‘Mediterranean Fund’ de Banca March i que va començar aquest passat estiu amb la primera fase tècnico-científica i que consisteix en el estudi cartogràfic dels espais marins de la Marina Alta, totes considerades Llocs d’Interès Comunitari (LIC), dins la Xarxa Natura 2000 i zones amb major activitat nàutica i recreativa de la Comunitat Valenciana.

La fase interpretativa del projecte va arrencar el mes d’agost passat amb l’aplicació mòbil gratuïta, “Projecte Posidònia”, que inclou les dades del cartografiat per informar els usuaris nàutics de la presència de praderies de posidònia al litoral, per ajudar-los a fondejar de manera responsable i prevenir danys sobre aquesta planta marina.

Projectes educatius de recerca

L’acció amb escolars dels municipis alacantins també s’inclou a la fase interpretativa del projecte i té com a objectiu difondre les bones pràctiques ambientals al mar per aconseguir canviar conductes que ajudin a la seva protecció.

Per això, els alumnes treballaran diversos projectes de recerca adaptats al seu nivell educatiu durant aquest curs escolar 2022-23 i els presentaran al II Congrés Escolar de Biodiversitat Marina que se celebrarà el proper mes de maig a diferents seus de la Marina Alta , així com el propi Auditori Mar Rojo de l’Oceanogràfic.

A més, entre les activitats educatives, es posarà en marxa el projecte ‘Missatge en una ampolla, que consisteix en el lliurament d’un cofre que anirà passant de centre a centre perquè l’alumnat comparteixi les seves experiències en un quadern de bitàcola i empleni una gran ampolla amb bones pràctiques i compromisos ambientals.

Al març s’iniciarà el concurs de dibuix ‘Posidoniarte’ amb els escolars, els treballs seleccionats dels quals es col·locaran al mobiliari urbà de cada municipi participant per ajudar a conscienciar la població local i turistes sobre aquesta planta marina endèmica de la Mediterrània.

Amb aquest desenvolupament es pretén contribuir a la difusió del coneixement sobre la biodiversitat marina, a la posada en valor ia la selecció d’eines que fomentin la sensibilització ambiental i l’aproximació a les vocacions i coneixement científic.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: