L’Observatori de Comerç Valencià aprova els dies d’obertura dels establiments comercials els diumenges i els festius del 2023

L’Observatori de Comerç Valencià ha aprovat els 11 dies en què es permetrà l’obertura dels establiments comercials els diumenges i els festius per a l’any 2023.

Segons la Llei del Comerç de la Comunitat Valenciana els diumenges i festius es consideren no laborables amb caràcter general, però cada any s’habilitaran fins a un màxim d’onze diumenges o festius en què els establiments podran romandre oberts al públic per desenvolupar la seua activitat comercial.

El motiu per establir lobertura en un diumenge o dia festiu és principalment algun dels següents: quan es produeixi la coincidència de dos o més festius continuats, lobertura dels primers diumenges dels períodes tradicionals de rebaixes (el primer diumenge posterior al 6 de gener i primer diumenge de juliol), l’obertura els diumenges i festius de major afluència turística a la Comunitat Valenciana, i l’obertura els diumenges o festius de la campanya de Nadal, que comprendrà des del diumenge posterior al quart dijous de novembre al 24 de desembre, i la de Reis, que comprendrà del 26 de desembre al 5 de gener.

A més, a la reunió de l’Observatori de Comerç, el conseller d’Economia Sostenble, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, ha informat sobre la tramitació de l’avantprojecte de llei de comerç sostenible i de les zones de gran afluència turística declarades.

En aquest sentit, des de la darrera sessió de l’Observatori s’ha declarat com a zona de gran afluència turística la zona del Perelló de Sueca, per als períodes següents:

– Els diumenges i festius del període comprès entre el diumenge de Rams i el segon diumenge de Pasqua, excepte l’1 de maig, si escau.

– Els diumenges i festius del període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre.

Pel que fa a l’avantprojecte de llei de comerç sostenible, el conseller ha explicat que “la conselleria ha estat informada pel Consell Jurídic Consultiu, i s’estan estudiant les observacions formulades per ajustar el text i enviar-les a les Corts”.

Pel que fa a la modificació puntual de la normativa del Patsecova “s’està pendent de la presentació i informe del Comitè Econòmic i Social de la Comunitat Valenciana i tot seguit serà sotmès al dictamen del Consell Jurídic Consultiu”, ha informat Climent.

Calendari comercial 2023

Els 11 dies festius i diumenges hàbils acordats per a l’obertura comercial el 2023 són:

8 de gener (per període tradicional de rebaixes)
7 d’abril Divendres Sant (per afluència turística)
9 d’abril diumenge (per coincidència de dos dies festius o més, perquè el 10 d’abril és dilluns de Pasqua)
30 d’abril diumenge (per coincidència de dos dies festius o més perquè l’1 de maig dilluns és el dia del treballador)
24 de juny – Sant Joan
2 de juliol, diumenge (per període tradicional de rebaixes)
8 d’octubre diumenge (per coincidència de dos dies festius o més, perquè el 9 d’octubre dilluns és el dia de la Comunitat Valenciana)
26 de novembre (per la Campanya de Nadal i Reis)
8 de desembre (per la Campanya de Nadal i Reis)
24 de desembre diumenge (per coincidència de dos dies festius o més, perquè el 25 de desembre dilluns és Nadal).
31 de desembre (per la Campanya de Nadal i Reis)

Obertura addicional per a les ZGAT

A més dels diumenges i festius habilitats amb caràcter general, la Llei 3/2018, de 16 de febrer, de la Generalitat estableix períodes dobertura addicionals en aquells municipis amb zones de gran afluència turística declarada.

Així, les zones de gran afluència turística que tinguin declarat un període estacional corresponent a la Setmana Santa i Pasqua o en el període estival, podran obrir al públic en els períodes següents:

1. Setmana Santa-Pasqua i estiu

a) Els diumenges i festius del període comprès entre el diumenge de Rams i el segon diumenge de Pasqua, llevat de l’1 de maig, si és el cas.

b) Els diumenges i festius del període comprès entre el 15 de juny i el 15 de setembre.

2. Setmana Santa-Pasqua i d’estiu a Nadal-Reis

a) Els diumenges i festius del període comprès entre el diumenge de Rams i el segon diumenge de Pasqua, llevat de l’1 de maig, si és el cas.

b) Els diumenges i els festius del període comprès entre el 15 de juny i el 5 de gener, excepte el 9 d’octubre, el 25 de desembre, i l’1 de gener.

3. València i Alacant

Poden obrir al públic en els períodes següents, a més dels diumenges i festius que s’habilitin amb caràcter general:

a) Els diumenges i festius del període comprès entre el diumenge de Rams i el segon diumenge de Pasqua, llevat del dilluns de Pasqua i l’1 de maig.

b) Els diumenges i els festius del període comprès entre el 15 de juny i el 5 de gener, excepte, en el cas d’Alacant: el 24 de juny, el 9 d’octubre, el 25 de desembre i l’1 de gener.

En el cas de València, el 19 de març, el 15 d’agost, el 9 d’octubre, el 25 de desembre i l’1 de gener.

Observatori del Comerç

L’Observatori de Comerç Valencià és un òrgan col·legiat, consultiu i assessor en matèria de comerç, adscrit a la Conselleria dEconomia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball i presidit pel Conseller dEconomia Sostenible.

A més de la Generalitat, hi estan representats la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, el Consell Valencià de Col·legis Professionals d’Agents Comercials, les Cambres Oficials de Comerç, les organitzacions provincials de pimes del sector comerç, l’associació d’àmbit autonòmic que agrupa a les empreses de supermercats, l’associació d’àmbit autonòmic més representativa de les empreses de gran distribució, les organitzacions autonòmiques més representatives del comerç de cada sector, les organitzacions sindicals més representatives a l’àmbit comercial i les federacions de consumidors i usuaris més representatives de la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: