L’obra ‘El público’ de Gustavo Ramírez arriba al Teatre Principal de València

El Teatre Principal de València inicia la temporada 2022-23 amb les representacions del 5 al 9 d’octubre de ‘El público’.

‘El público’ és una producció de dansa de l’Institut Valencià de Cultura creada a Alacant i estrenada a la passada edició del festival Dansa Valencia, on es va poder veure una sola representació a la inauguració del festival.

Amb aquesta adaptació del clàssic de Llorca, Gustavo Ramírez realitza un punt d’inflexió a la seva carrera que el porta a reflexionar sobre l’honestedat a la feina ia l’amor. Els seus intèrprets són: Javier de l’Asunción, Seth Buckley, Guiulia Cenni, Diana Huertas Cegarra, Javier Pérez Pérez, Eduard Turull Montells, Itxia Sai Mediavilla, Eduard Zúñiga, József Forro (cover) i Cristina Reolid (cover).

En aquesta obra, considerada una de les més importants del segle XX, el poeta granadí es va desprendre de totes les màscares i va parlar de si mateix com a minoria per la seva condició d’homosexual.

Escrita el 1930, l’obra no va ser estrenada fins a 56 anys més tard. És una obra surrealista en què es juga amb l’ambigüitat sobre quines parts són al·lucinacions, somnis, desitjos i quins són fets reals.

‘El público’ mostra els desitjos homosexuals reprimits i defensa la llibertat amorosa.

El seu és un viatge literari sense èxit, en què es mostra l’existència d’un teatre a l’aire, o comercial, davant d’un altre teatre sota la sorra, en què es tracten els temes personals dels quals no se sol parlar perquè incomoden .

El coreògraf exposa aquestes situacions i actituds al seu ball, que és un cant a la llibertat, davant de la coerció que exerceixen els espectadors tant al teatre com al carrer.

Segons ha destacat Gustavo Ramírez, “cada vegada que tornes a llegir el text trobes elements nous en aquest text en què García Lorca planteja el tema de l’honestedat, tant a l’amor, com a la feina de l’artista, a qui defensa de la ingerència del públic, que té dret a opinar sobre la feina de l’artista però no a influir-hi”.

García Lorca, que va parlar a la seva obra molt de les minories marginades, gitanos, dones, etc., a ‘El público’ tracta de la minoria a què ell va pertànyer i per la qual es va sentir estigmatitzat tota la seva vida. I en aquesta obra parla del teatre i parla del desig, amb un joc de màscares en què se superposen la ficció i la realitat, amb unes identitats en contínua metamorfosi darrere de l’honestedat i la llibertat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: