L’IVCR+i recull els Premis Europeus de Patrimoni per la intervenció en els esbossos de Sorolla i la façana de l’Arxiprestal de Morella

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, i la directora de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i), Gemma Contreras, reben de Sa Majestat la Reina Sofia el reconeixement a dos projectes realitzats per l’IVCR+i: la intervenció en els Esbossos de Sorolla de la Hispanic Society of America (Premi Europa Nostra de Restauració 2018) i la investigació en la façana policromada dels Apòstols de l’església Arxiprestal de Santa Maria de Morella (Menció d’Honor Europa Nostra Investigació 2019).

L’acte d’entrega dels guardons es realitza el dimarts 3 de maig, a les 18 hores, al Museu Sefardita de Toledo.

L’IVCR+i va rebre el reconeixement per restaurar 32 esbossos que Joaquim Sorolla va realitzar per a la seua monumental sèrie pictòrica ‘Visió d’Espanya’ i que són propietat de la Hispanic Society of America de Nova York.

La restauració va ser el resultat d’un treball multidisciplinari en què han intervingut restauradors de paper i pintura, físics, químics, fotògrafs i historiadors de l’art de l’IVCR+i, així com altres institucions que col·laboren habitualment amb l’Institut.

L’exposició ‘Sorolla íntim, esbossos de Visió d’Espanya’ va ser la culminació d’aquest treball que es va exposar amb gran èxit en diferents ciutats espanyoles i que va permetre mostrar tant el procés creatiu de Sorolla, a través dels seus esbossos, com la complexa intervenció de restauració realitzada pels professionals de l’IVCR+i que van utilitzar la tècnica japonesa SOKO i els criteris més respectuosos i avançats en conservació i restauració.

Els fràgils papers amb què Sorolla va aprehendre l’Espanya d’inicis del segle XX, tenen assegurat un llarg futur que podran apreciar i estudiar pròximes generacions.

El projecte ‘Estudis previs i investigació de la metodologia d’intervenció de la Portada dels Apòstols de l’Església Arxiprestal de Santa Maria la Major de Morella’ va rebre la Menció Especial del Jurat d’Europa Nostra en 2019, com un excel·lent exemple d’investigació prèvia en intervenció de conservació de la pedra policromada.

El premi va guardonar les tasques realitzades a l’Església de Santa Maria la Major a Morella, la construcció de la qual va finalitzar en 1330, i que té una de les poques façanes policromades que queden a Europa, l’anomenada Portada dels Apòstols. A causa de la seua exposició prolongada als elements naturals i a la naturalesa única del lloc, va caldre un estudi preliminar cautelós i integral previ a qualsevol procés de restauració. El jurat va elogiar aquest projecte de gran envergadura com un excel·lent exemple d’investigació de material preparatori.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: