L’IVCR+i finalitza la restauració del facsímil de la Reial Senyera perquè isca en processió el 9 d’Octubre

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha finalitzat el facsímil de la Reial Senyera perquè el pròxim 9 d’Octubre isca en processió pels carrers de València.

La directora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, junt amb la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Gloria Tello, ha presentat la restauració que ha realitzat l’IVCR+i durant quatre mesos.

El facsímil presentava un estat de deteriorament causat per les característiques peculiars que comporta manipular-la en les eixides periòdiques i els trasllats oficials, que li havien provocat greus danys físics i estètics especialment en els teixits.

En la intervenció ha prevalgut preservar el facsímil com a peça històrica i simbòlica realitzant una intervenció respectuosa amb l’original, però que li permeta continuar participant en els actes públics de la processó cívica amb la dignitat que mereix.

La intervenció sobre els elements tèxtils (teixits i passamaneries), les decisions i els criteris aplicats han sigut consensuats amb la direcció del Museu Històric Municipal. S’han proposat com a resposta a la necessitat manifestada pels tècnics de l’Ajuntament de continuar utilitzant el facsímil en els actes públics de processó cívica de l’any que ve.

S’ha eliminat el pegat trobat en la baina i s’ha sanejat tota la zona, a més de fixar els fragments originals, prèviament a la protecció de tota la baina amb un teixit de característiques semblants a l’original tant en color com en matèria, a fi de preservar l’original i no provocar-li més danys.

Les bandes daurades i magenta també s’han folrat totalment amb teixit de seda pel revers respectant la seua estructura, però dotant el conjunt de més estabilitat, ja que sobretot en el cas de les bandes de tissú daurat hi havia un greu perill d’augmentar els esguerros per la fragilitat que presenten. Les passamaneries de serrell, especialment les parts de seda, s’han fixat per a evitar-ne el despenjament.

L’IVCR+i ha obtingut documentació gràfica i fotogràfica, a més de les anàlisis de materials constitutius que ens permetran en un futur fer estudis comparatius o altres propostes de facsímils.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: