L’IVCR+i acaba la restauració de manuscrits i pergamins del segle XVI de l’arxiu municipal de Culla

Informació i Foto; http://www.gva.es

L’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha acabat la restauració de manuscrits i pergamins de l’arxiu municipal de Culla, que aporten noves dades sobre història d’aquesta localitat castellonenca.

La subdirectora de l’IVCR+i, Gemma Contreras, ha lliurat els documents restaurats. Entre les obres recuperades hi ha: un manuscrit amb caràcters àrabs i forma ovalada, que molt possiblement va ser reutilitzat al llom d’alguna enquadernació; tres llibres denominats ‘Capítol d’herbatge’, que tenen l’enquadernació en pergamí i estan manuscrits amb lletra de la primera meitat del segle XVI; un privilegi del rei Felip II a Gaspar Granulles en que el nomena comanador, i un ‘llibre de comptes dels jurats’ escrit pel notari Domingo Guerau. A més s’ha pogut recuperar un pergamí manuscrit fins ara desconegut.

La restauració ha consistit en la neteja de les taques de brutícia i d’humitat i microorganismes. Per a la restauració no ha sigut necessari desmuntar els llibres, ja que presentaven un cosit en espiga, per la qual cosa la intervenció ha sigut manual. També eren molt freqüents i evidents els plegats i arrugues als fulls, que s’han corregit un a un.

Les enquadernacions eren de pergamí, però n’hi havia una que era un manuscrit reutilitzat que no té res a veure amb l’obra, perquè és del 1401. Per la seua importància es va decidir recuperar-lo com a document independent i realitzar una nova enquadernació en pergamí al llibre, seguint les mateixes pautes que tenia l’original.

Aquesta coberta estava molt alterada per una intervenció anterior, ja que s’havia enganxat la part manuscrita a dos cartons corrugats i a més s’havien empaperat amb un paper amb una gran dosi de cola que no deixava apreciar el text original del pergamí. La recuperació ha sigut molt costosa, ja que calia eliminar aquests cartons i paper sense danyar el text manuscrit, el qual s’ha pogut recuperar totalment.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: