L’IVAM projecta un film-document d’Alejandra Riera seguit d’un col·loqui amb l’artista

L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta el proper dijous 2 de novembre a les 17 hores la projecció del film-document <…- Ohpera- muet -…> d’Alejandra Riera (Buenos Aires, 1965), seguit d’un col·loqui posterior amb l’artista.

El film és una mostra de les obres que Riera ha anat desenvolupant en la darrera dècada que trenquen amb convencions pel que fa a la cruïlla d’experiències i temps, la narrativa oberta i el fet de compartir.

A partir del desmuntatge per a la seva restauració l’any 2014 del monument a Colom, situat al costat de la Casa Rosada a Buenos Aires, aquesta pel·lícula muda-parlant mostra el lapse de temps -de pausa- en què els fragments d’una escultura-símbol de la ciutat estan disseminats per terra, esperant per ser traslladats, interrogant sobre la memòria i la història del lloc.

Fidel a la seva concepció del cinema com a treball compartit, el projecte es va realitzar juntament amb el grup de teatre UEINZZ compost per persones usuàries de psiquiatria, terapeutes, pensadors i poetes, una comunitat dels que no tenen comunitat en un intent de fer parlar els sense veu. D’aquí el mateix títol de l’obra ‘Ohpera’, amb una h aspirada i muda, testimoni del que no ha volgut ser escoltat o no ha sabut ser sentit des de les instàncies centrals de la cultura.

<…- Ohpéra- muet -…> és una pel·lícula per al cinema, que l’analitza, sense els mitjans del cinema. “A mesura que avança la pel·lícula, ja no distingim entre textos que cal llegir, pancartes mudes i ‘sense imatges’ i ‘imatges en moviment’ ja que el que és mut es converteix en parlant i els textos també poden tornar-se imatge, i és entre imatges a llegir i textos a imaginar que emergeix un lloc per a les veus amb prou feines audibles”, ha explicat Alejandra Riera. “La llengua de la pel·lícula, com les històries que explica, és portadora d´una multitud de llengües i accents”, ha rematat.

Després de la projecció de la pel·lícula, Alejandra Riera mantindrà un col·loqui amb el públic. L’activitat, que és gratuïta, s’emmarca en l’exposició popular que exhibeix l’IVAM fins al 14 d’abril del 2024 i forma part d’Articulacions, el programa d’estudis internacional sobre teories i pràctiques artístiques.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: