CulturaDestacat

L’IVAJ i Escena Erasmus porten de gira una obra de teatre que reflexiona sobre les pors de la joventut

L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) i el programa Escena Erasmus de la Universitat de València porten de gira l’obra Una història de por, un espectacle amb el qual es pretén abordar aquelles qüestions que desperten pors entre les persones joves, i reflexionar-hi des de la perspectiva de la comèdia i el musical.

L’espectacle, escrit per Daniel Tormo i Anna Marí, amb la col·laboració dels mateixos actors i actrius d’Escena Erasmus, i dirigit per Josep Valero, cerca, a través d’una comèdia àcida plena de cançons, fer una reflexió plural sobre el concepte de la por, recorrent aquelles qüestions que atemoreixen la societat i, en concret, la joventut.

L’elenc, compost per 10 actors i actrius que estan estudiant a València procedents d’Alemanya, França, Itàlia, Colòmbia, Bolívia, Anglaterra i Espanya, fa un recorregut tant per aquelles pors que es creen per a divertir-se, com aquelles que es viuen de manera intrínseca.

El director general de l’IVAJ, Jesús Martí, ha destacat la importància de parlar de la por “com un sentiment necessari”, tal com el defineixen des de l’equip creatiu de l’obra, i el veu com un element que permet a la humanitat “estar alerta davant de perills que poden ser reals”.

Així mateix, ha assenyalat que en un moment com l’actual, en el qual Europa torna a afrontar una situació de guerra, amb el conflicte entre Ucraïna i Rússia, és molt adequat que els i les joves d’Escena Erasmus hagen decidit, en les seues pròpies paraules, “traure les pors més profundes a les quals s’enfronten les seues ànimes, i fer-les ballar i cantar damunt de l’escenari”.

La gira M’Importa

La gira, que comença el 2 de juny a la localitat alacantina de Sant Vicent del Raspeig, s’emmarca en les activitats que organitza l’IVAJ, a través dels programes Carnet Jove i M’Importa, amb les quals es vol fomentar l’educació en valors entre la joventut.

L’actuació a Sant Vicent del Raspeig tindrà lloc dues vegades, una al matí, dirigida a centres educatius, i una a la vesprada per al públic general. Aquest mateix format es repetirà a Dénia, on l’obra es podrà veure el 14 de juny, i serà al municipi de Sumacàrcer on es tancarà la gira el 3 de juliol, amb una única representació per a la població en general.

L’objectiu d’aquesta iniciativa, ha indicat Martí, “és crear diàleg, convivència i col·laboració entre els i les estudiants Erasmus i el públic jove i de totes les edats dels municipis que acullen la representació, i establir ponts amb la vida social i cultural de cada municipi que visiten, no només per a dinamitzar-la, sinó per a oferir una via de possibilitats de creixement a través de la reflexió que permet la cultura”.

Escena Erasmus i IVAJ

L’IVAJ està col·laborant des de 2019 amb Escena Erasmus, que és un projecte escènic europeu amb seu a la Universitat de València, promogut pels vicerectorats de Cultura i Societat i d’Internacionalització i Multilingüisme, ideat i dirigit per CRIT Companyia de Teatre.

En Escena Erasmus participen fonamentalment estudiants europeus i europees d’intercanvi, Erasmus i estudiants de la Universitat de València, amb l’objectiu d’aprofitar el seu potencial creatiu i fomentar-ne la participació en la vida cultural d’aquestes ciutats.

Els espectacles, protagonitzats per estudiants Erasmus i dirigits per un equip professional de les arts escèniques valencianes, s’han representat en més de 300 ciutats, pobles i centres penitenciaris, i en festivals de teatre com els d’Almagro, Olite, Olmedo, Elx, Internacional de Santander o Alcalá.

Escena Erasmus va rebre en 2011 el Premi Carlemany de la Joventut del Parlament Europeu; en 2018, l’Esment d’Honor del Premi Spotlight on Heritage in Culture and the Arts, de la Lliga Europea d’Empreses d’Arts Escèniques a Brussel·les; el Premi AVETID 2019 al millor projecte teatral valencià, i, en 2021, la Distinció Lluís Vives-Premi 9 d’Octubre del Consell de la Generalitat, per l’aportació valenciana a la construcció europea.

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint