L’IVAJ forma personal tècnic de joventut en l’ús dels jocs de taula com a eines per treballar amb les persones joves
L’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) ha engegat el projecte Juguem amb què pretén apropar a les persones professionals de la Xarxa Jove els jocs de taula com un instrument per treballar amb la joventut aspectes com la convivència o la interculturalitat.
Així ho ha explicat el director general de l’IVAJ, Jesús Martí, que ha acudit a una jornada de formació per a tècnics i tècniques de joventut al Centre del Carme de Cultura Contemporània de València, on s’han presentat els jocs ‘Consortium’ i ‘One of us’, ambdós desenvolupats per entitats valencianes, amb els quals es pretén treballar en les activitats impulsades per la Xarxa Jove, que té implantació al conjunt del territori valencià.
“El joc és un element socialitzador i integrador, a través del qual es poden treballar valors com la igualtat, la cooperació, l’acceptació de normes i el respecte mutu”, ha destacat Martí, que ha assenyalat que amb aquesta idea “es porta treballant des de l’IVAJ per apropar a professionals de la joventut l’oci educatiu i l’animació sociocultural dels jocs de taula des d’un vessant educatiu”.
Els jocs que s’han triat es basen en la gamificació, una tècnica d’aprenentatge que trasllada la mecànica dels jocs a l’àmbit educatiu-professional, de manera que les i els professionals del sector puguin adquirir competències que els permetin acompanyar la joventut en un procés de sensibilització intercultural.
La jornada celebrada ha servit per presentar ‘Consortium’, un joc de cartes col·laboratiu que ofereix a les persones participants la possibilitat de gestionar un municipi, prenent les decisions que afectaran tant la pròpia localitat com les dels altres. La partida finalitza quan tots els municipis arriben a un punt de benestar satisfactori.
En el procés de joc es decideix entre totes persones participants les cartes a emprar, de manera que elles mateixes “comproven que créixer exigeix gestionar les conseqüències sobre la vida, de vegades positives i en moltes altres negatives”, ha explicat el director de l’IVAJ, qui ha apuntat que aquest joc ha estat creat per Nittua. Plataforma per al canvi social.
Així mateix, els assistents han conegut ‘One of us’, un ‘escapament room’ creat per l’associació valenciana Fractals, amb què es busca fer reflexionar sobre el món actual i com els discursos d’odi calen cada cop amb més freqüència entre les persones joves.
El joc recorre diverses èpoques de la història on l?ésser humà s?ha vist obligat a migrar. Aquesta base serveix per fer reflexionar les persones participants sobre les similituds que guarden amb els moviments migratoris actuals, de manera que la joventut pugui percebre la diversitat “com quelcom ric i que aporta”, ha assenyalat el responsable de l’IVAJ.
M’importa
Martí ha explicat que ‘Juguem’ s’inclou al projecte ‘M’importa. Educació en valors’ impulsat des de l’IVAJ amb l’objectiu de posar a disposició dels i de les professionals de la joventut de la Xarxa Jove recursos metodològics que els serveixin de suport en aquelles iniciatives que posen en marxa per a les persones joves.
Els jocs de taula s’uneixen així a recursos sobre les persones refugiades, la diversitat, la violència de gènere, la inclusió o la participació, entre d’altres.
Territori IVAJ
D’altra banda, el director general ha recordat que l’IVAJ des del 2020 aposta pels jocs de taula com a instrument d’oci educatiu i socialització, a través d’iniciatives com Territori IVAJ, que va néixer al Saló del Còmic de València.
Aquest espai, que tornarà a ser present a l’edició del Saló del Còmic d’aquest any, pretén ser un lloc on creadors i editorials puguin presentar el seu material al públic que assisteix al certamen, i alhora promoure els jocs de taula com a element educatiu per treballar valors i augmentar les relacions socials des del punt de vista lúdic.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana