L’Institut d’Investigacions Turístiques de la UA lliura els premis anuals

L’Institut Universitari d’Investigacions Turístiques de la Universitat d’Alacant (IUIT) ha lliurat aquest matí els premis anuals a la investigació turística que, com cada any, reconeixen personalitats, empreses o institucions per la seva trajectòria, per la seva innovació i per la seva rellevància professional . En aquesta onzena edició, els guardons han recaigut a Pere Joan Devesa, l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur) i Daniel Díez, respectivament, a cadascuna de les tres categories.

L’acte de lliurament dels premis ha tingut lloc a l’edifici de Rectorat del campus de Sant Vicenç. A més de la rectora de la UA, Amparo Navarro, la cerimònia ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer, la vicealcaldessa d’Alacant i edil de Turisme, Maria del Carmen Sánchez, i el director del Patronat de Turisme Costa Blanca, José Francisco Mancebo.

Després de la introducció i la presentació dels premis a càrrec de José Luis Gascó, director de l’IUIT, s’ha lliurat el primer dels guardons, a la trajectòria, que ha anat a mans de Pere Joan Devesa Martínez.

Referent al sector hoteler de Benidorm, de la Comunitat Valenciana i d’Espanya en haver ostentat les presidències de l’Associació Empresarial Hotelera i Turística de la Comunitat Valenciana (Hosbec) i de Zontur, Devesa Martínez representa l’empresariat de la ciutat de Benidorm compromès amb aquest destí i amb allò que significa el paper de l’emprenedor local en la manera de gestionar una ciutat d’oci emblemàtica. A més, el guardonat ha impartit docència a diverses edicions del Màster en Direcció i Planificació del Turisme de la Universitat d’Alacant i ha participat en diverses investigacions de la institució acadèmica.

El reconeixement següent ha estat per a l’Institut Valencià de Tecnologies Turístiques (Invat·tur), per la seua innovació en el sector del turisme amb la Xarxa DTI. En representació d´aquest organisme públic, el premi ha estat recollit per David Giner, coordinador de projectes.

Invat·tur ha creat nombroses iniciatives entre les quals destaca la constitució formal de la Xarxa DTI-CV el 2019, un exemple de governança col·laborativa i generació i compartició de coneixement en què participen l’administració autonòmica del turisme, un considerable nombre de municipis, empreses tecnològiques i de consultoria i universitats i altres organitzacions del sistema de ciència i tecnologia. Aquesta xarxa, constituïda com una agrupació dàmbit autonòmic sense personalitat jurídica i sense ànim de lucre, ha suposat un revulsiu per a la transformació de la gestió turística local i ha servit de base per al desenvolupament de nombrosos projectes dinnovació turística. El seu dinamisme i capacitat de generar un entorn col·laboratiu eficaç han estat reconeguts tant a Espanya com a l’estranger, amb la participació de la xarxa en esdeveniments internacionals de primer ordre en matèria d’innovació i aplicació de tecnologies en turisme.

El tercer dels premiats, a la rellevància professional d’exalumne de la UA, ha estat per a Daniel Díez. Màster en Direcció i Planificació del Turisme i en Direcció d’Hotels, la seva tesi doctoral va ser la primera que es va defensar al programa específic de direcció i planificació del Turisme a la UA. La seva experiència professional s’inicia com a investigador a IUIT, on va col·laborar en diferents projectes. Posteriorment, va exercir llocs de gerent de Turisme a Cullera, de cap de Projectes a CastroConsulting Business Strategy i, actualment, és director a SALTO Consultores. A més de la seva notable trajectòria professional, Díez ha aconseguit diverses publicacions científiques sobre turisme.

A la seva intervenció, la rectora ha manifestat que «el turisme és una línia estratègica per a la Universitat d’Alacant perquè tenim un grau, un doble grau, diversos màsters i una càtedra, cosa que ens uneix al territori i ens situa en el seu context econòmic i social». «La qualitat del turisme a Alacant, reconeguda internacionalment, ho és en gran mesura perquè s’ha donat suport a la ciència i al coneixement, cosa que sorgeix de la Universitat d’Alacant. Aquests premis i les personalitats que els recullen fan que la institució mantingui les ganes de continuar creixent, investigant i transferint coneixements en turisme», va afegir.

Conveni

Prèviament al lliurament de premis, la Universitat d’Alacant i Turisme Comunitat Valenciana han signat un conveni per impartir un curs universitari centrat en la qualificació del personal de pisos d’allotjaments turístics que imparteix la UA en col·laboració amb l’IUIT sota el títol de Curs Expert Universitari Personal de Pisos a Hotels.

L’objectiu del curs és la formació de professionals qualificats a l’àrea de la gestió i la coordinació dels treballs que realitza el personal de neteja i conservació (housekeeping) en habitacions, recepció i zones comunes d’hotels, residències i apartaments, així com serveis de llenceria i bugaderia. Tindrà una durada de 200 hores distribuïdes en 40 sessions semipresencials (50% de classes presencials i 50% de classes en línia).

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: