L’Institut de Recerca de l’Hospital Clínic impulsa la investigació en sepsi per millorar els mètodes de prevenció i detecció primerenca

L’Institut de Recerca Sanitària Incliva, de l’Hospital Clínic de València, ha estat impulsant al llarg dels darrers anys la investigació en sèpsia per avançar en els mètodes de prevenció i detecció primerenca d’aquesta afecció.

El Grup de Recerca en epigenòmica i epigenètica traslacional d’Incliva, coordinat per José Luis García Giménez -investigador postdoctoral del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Malalties Rares (Ciberer)- treballa actualment en dues línies de recerca en sepsi: la de sèpsia neonatal i la de sèpsia en adults.

La línia de sèpsia neonatal té per objectiu principal comprendre els mecanismes epigenètics (basats en metilació de l’ADN i microARNs) que regulen la immunitat innata i adaptativa a la sèpsia neonatal. La línia de recerca en sèpsia en adults té una perspectiva translacional i dos objectius principals.

D’una banda, s’està validant un test de diagnòstic i pronòstic primerenc de la sepsi i el xoc sèptic basat en histones circulants i, de l’altra, s’estan explorant diferents biomarcadors d’una condició clínica que es produeix en alguns pacients amb sepsi i que els imprimeix un pitjor pronòstic a mitjà termini, que consisteix en la síndrome d’inflamació, immunosupressió i catabolisme persistent.

Així mateix, també s’està treballant en marcadors primerencs de coagulació intravascular disseminada. Tot això podria tenir implicacions terapèutiques en un futur amb possible benefici per a subgrups de pacients sèptics.

Aquest dimarts és el Dia Mundial de la Sepsi, una afecció causada per la resposta desproporcionada de l’organisme a una infecció, que produeix mal orgànic i finalment pot provocar la mort.

Actualment, s’estima que la sèpsia afecta 48 milions de pacients, produeix 11 milions de morts a l’any i és la principal causa de mort a les unitats de cures intensives hospitalàries a tot el món. En el cas de la sèpsia neonatal, s’estima una incidència de 2 casos per cada 100.000 naixements, amb una mortalitat entre l’11% i el 19%. Això es tradueix en 3 milions de casos de sèpsis en nounats cada any al món.

La sèpsia es considera avui un dels grans reptes mundials de la medicina. Aquesta afecció s’està incrementat en un 9% anualment als hospitals, fet que suposa un autèntic problema, a causa de la seva elevada mortalitat i del fet que els pacients han de romandre molt de temps a la unitat de cures intensives (UCI).

“El diagnòstic i el pronòstic dels pacients és complex –ha explicat García Giménez- i, per això, és molt important disposar de biomarcadors primerencs que permetin la identificació precoç del procés, escurçant el temps d’estada hospitalària, reduint la mortalitat i millorant la supervivència dels pacients. En situació de xoc, cada hora que passa, s’incrementa el risc de mort en un 10%”.

Aproximadament, el 25% de pacients hospitalitzats i fins al 75% de pacients a les UCI desenvolupen una sèpsia. Entre el 20% i el 50% de pacients amb sepsi evolucionen a xoc sèptic i, d’aquests, entre el 30% i el 60% moren.

A més, molts pacients que sobreviuen a una sèpsia tenen una elevada morbiditat i poden patir seqüeles greus que comprometen la seva qualitat de vida, a més de suposar un cost per al sistema sanitari. Un 40% dels pacients que sobreviuen tornen a ser hospitalitzats en els 90 dies posteriors a la sèpsia i, a llarg termini, els supervivents tenen un risc més gran d’infeccions recurrents (11,9%) que els pacients d’altres patologies (8% ), insuficiència renal aguda (3,3% davant l’1,2%) i nous esdeveniments cardiovasculars.

En l’actualitat, el Grup de Recerca en epigenòmica i epigenètica translacional d’Incliva està treballant en els projectes ‘Identificació i validació de biomarcadors mitjançant l’ús de les òmiques i la intel·ligència artificial per al diagnòstic i el pronòstic de la sèpsia neonatal’, finançat per la Fundació Mutua Madrileña.

A més, el grup compta amb el finançament de la Fundació per a la Recerca i Prospectiva en Salut d’Espanya (FIPSE), l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) i també per l’Acció Estratègica en Salut a través de projectes FIS i de Desenvolupament Tecnològic a Salut per avançar en les tecnologies que desenvolupa i que puguin tenir aplicació clínica. Així mateix, ha obtingut ajut per al Projecte CaixaImpulse de la Fundació La Caixa.

La línia de recerca basada en biomarcadors circulants i validació del test de diagnòstic i pronòstic primerenc basat en histones circulants va començar l’any 2013. La línia de recerca d’immunosupressió i inflamació en sèpsia en adult va començar el 2017 i la línia de recerca en sepsi neonatal, el 2018.

Els investigadors i investigadores del Grup de Recerca en epigenètica i epigenòmica translacional són, a més de José Luis García Giménez, Rebeca Osca Verdegal –adscrita també al Ciberer-, Jesús Beltrán García, Elena Nacher Sendra, Laura Romero, Irene Cánovas, Salvador Mena Mollá, Carlos Romá Mateo i Federico V. Pallardó, cap del grup Ciberer.

Els investigadors i investigadores clínics en sèpsia en adults d’Incliva que treballen en aquests projectes són Nieves Carbonell, Josep Ferreres, Maria Rodríguez, Carolina Ferrando i Francisco Ros. Els investigadors i les investigadores en sepsi neonatal d’INCLIVA són Francisco Estañ, Agustín Molina, Silvia Carbonell i Raquel Pérez.

En aquests projectes participa el Biobanc Incliva, que s’encarrega de la gestió, traçabilitat i processament de les mostres sanguínies. Aquest és un procés clau ja que assegura una traçabilitat òptima, cosa que és un requeriment en els processos de qualitat de validació de biomarcadors amb utilitat clínica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: