L’Institut de Materials Avançats de l’UJI incorpora nous equips investigadors dirigits per científiques

L’Institut de Materials Avançats de la Universitat Jaume I (INAM) amplia els seus equips investigadors amb la incorporació de dos nous grups, l’equip BIOSUPRAMAT, coordinat per Beatriu Escuder, del Departament de Química Orgànica i Inorgànica, i el grup NEUROBIOTEC, dirigit per Ana Sánchez, de la Unitat Predepartamental de Medicina.

Aquesta ampliació es produeix en el marc de l’estratègia de l’INAM per a expandir les seues àrees de recerca a l’adaptació de materials biològics per a aplicacions funcionals. Es tracta de modificar i aplicar matèria biològica per a la sostenibilitat, la salut i l’energia, i també de fusionar materials biològics amb matèria orgànica i inorgànica. Aquesta combinació de la matèria biològica amb materials orgànics i inorgànics pot proporcionar una sèrie de coneixements fonamentals i aplicacions significatives. El disseny de nous biomaterials, molècules i compostos bioactius, i la formulació i síntesi de polímers funcionals amb una acció definida són eines importants per al desenvolupament de nous sistemes per a fàrmacs, factors de senyalització cel·lular i biomolècules, que es poden aplicar com a nanopartícules, hidrogels o recobriments bioactius en diverses aplicacions.

Les dues científiques que s’incorporen a l’INAM tenen una reconeguda trajectòria investigadora en àmbits que impulsaran el creixement i la diversitat de l’Institut de recerca.

El grup BIOSUPRAMAT (Bioinspired Supramolecular Chemistry and Materials) utilitza la biologia com a inspiració per al disseny de materials supramoleculars funcionals. El programa de recerca se centra en el desenvolupament de materials tous a base de pèptids per a aplicacions en catàlisi biomimètica supramolecular, alliberament de fàrmacs i com a biomaterials per a medicina regenerativa.

Per la seua part, el grup NEUROBIOTEC, de neurobiotecnologia, té com a objectiu la fisiopatologia de les malalties del sistema nerviós, utilitzant una àmplia gamma d’estratègies, des d’eines biotecnològiques fins a productes naturals anàlegs, amb la finalitat de desenvolupar noves estratègies d’intervenció amb millores de potencial terapèutic. Les línies de recerca emergents inclouen la predicció del risc de malaltia basat en algorismes matemàtics i intel·ligència artificial, combinant genètica i la impressió 3D d’òrgans per a estudiar antitumorals.

El director de l’INAM, Juan Bisquert, ha assenyalat que estan «particularment satisfets d’ampliar l’equip de treball de l’Institut amb la incorporació de grups dirigits per dones científiques. Aquest és el camí de la ciència on les dones, sense dubte, jugaran un paper primordial en el lideratge i la creativitat. L’INAM no vol quedar-se fora d’aquesta transformació que sols s’assolirà amb una multitud de dones en els llocs decisius».

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: