L’informe sobre l’aplicació de la Llei 2/2015 a la província de Castelló mostra que augmenta la transparència, el bon govern i la participació però que encara hi ha marge per a la millora

Les professores de Dret Constitucional i Dret Administratiu de la Universitat Jaume I, Beatriz Tomás i Marta Oller, respectivament, han presentat els resultats de l’informe sobre l’aplicació de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana en els municipis de la província de Castelló entre els anys 2016 i 2019.

L’acte ha comptat amb la participació de la rectora de l’UJI, Eva Alcón; la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez; el degà de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques, José Luis Blasco i la secretaria general de l’UJI, Cristina Pauner.

La rectora Eva Alcón ha iniciat la seua intervenció amb unes paraules de reconeixement a tot el treball realitzat perquè «les dades obtingudes han permès, de manera capdavantera a la província, mesurar el grau de compliment de la llei de transparència, bon govern i participació ciutadana a més d’identificar quin àmbit legal té més dificultats d’acompliment segons la mida del municipi. D’aquesta manera, aquest estudi permet identificar possibilitats de millora en l’aplicació de la llei», ha afirmat.

En opinió de la primera autoritat acadèmica «l’elaboració d’aquest informe i la seua presentació pública són un exemple més del compromís institucional de l’UJI amb la transparència, la participació i el bon govern. Un exercici necessari de rendició de comptes a la societat a la qual hem de prestar servei públic com a institució d’educació superior», valors recollits en el nostre Codi Ètic de la Universitat.

Durant la seua intervenció, la consellera Pérez Garijo ha explicat que aquest treball és el fruit de la col·laboració que vénen mantenint la Generalitat i l’UJI, informe que la consellera ha qualificat d’«essencial per a continuar avançant cap a una major transparència i integritat institucional».

Així mateix, la consellera ha assegurat que les institucions locals «són les més pròximes a la ciutadania i, per tant, les primeres a respondre a les necessitats de la gent, tant individual com col·lectivament», al que ha afegit que «una gestió pública participativa, transparent i que rendeix comptes de les seves accions és el millor antídot contra la desafecció de la ciutadania cap a les seues institucions».

Les professores Tomás i Oller han explicat que el principal objectiu de l’informe ha sigut «identificar els aspectes més fàcils de complir i també els que presenten més dificultats, amb la finalitat de proposar millores en pro de l’efectiu i progressiu compliment de les obligacions imposades per la llei». L’àmbit geogràfic de l’estudi ha inclòs els 135 municipis de la província des de Castell de Cabres (amb 17 habitants, el municipi menys poblat de la Comunitat Valenciana) fins Castelló de la Plana amb més de 170.000 habitants.

L’estudi s’ha dividit en tres blocs: transparència, bon govern i participació ciutadana. En el primer bloc les primeres conclusions mostren uns nivells de transparència una línia de tendència ascendent des de 2016 a 2019, tant en el total de municipis com en cadascun dels grups organitzats per nombre de habitants. Pel que fa al bloc de bon govern, l’estudi indica que existeix encara marge de millora per la seua implantació amb l’aprovació o adhesió de codis de bon govern i el bloc de participació ciutadana mostra, pel general, línies en ascens.

Les docents han agraït el treball realitzat per alumnat dels graus en Dret i en Gestió i Administració Pública, que han participat en l’elaboració de l’informe: Júlia Casañ Mulet, Jaime Clemente Martínez; Paula Frau Pérez; Alba Ribera Martínez; Pablo Gazulla Bou; Anna Arnau Gombau, Inmaculada Martínez Zaragoza, Ricardo Andreu Alós e Irene Palanques Noguera. El suport dels grups d’investigació de Dret Públic i Innovació (INNOVAP) i Protecció de Dades i Drets Fonamentals (PRODADEF) i el personal administratiu, tècnic i regidories i alcaldies dels municipis, de la Generalitat i la Universitat.

L’informe és fruit dels resultats obtinguts en el marc dels convenis en marxa des de 2016 entre l’UJI i la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica (anteriorment Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació) per la realització de diverses accions de foment d’aquestes matèries, entre les que s’inclouen la realització de jornades, cursos i aules de transparència.

RENOVACIÓ DEL CONVENI DE COL·LABORACIÓ

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, han signat prèviament a la presentació de l’informe la renovació del conveni de col·laboració que mantenen les dues institucions amb l’objectiu de fomentar les activitats en matèria de transparència, accés a la informació pública, bon govern, dades en obert i integritat institucional.

Després de la firma la consellera ha comentat que «col·laborem braç a braç amb les universitats públiques valencianes en matèria de transparència i bon govern” perquè per a avançar en transparència. És fonamental el treball conjunt entre totes les administracions i la universitat és essencial en aquest sentit».

La rectora ha destacat que el conveni «possibilita el desplegament d’un conjunt ampli d’iniciatives, així com la posada en marxa d’un observatori amb el propòsit de vetllar per la recerca i formació al voltant de la transparència, la participació i el bon govern».

Activitats del conveni

Mitjançant aquesta col·laboració, que compta amb una dotació de 40.000 euros, es finançaran activitats formatives, de divulgació i sensibilització, així com de recerca i desenvolupament, relacionades amb les matèries que formen del conveni. Entre les accions previstes destaquen la convocatòria de beques d’iniciació a la recerca i estades en pràctiques en ajuntaments per a l’alumnat del grau en Gestió i Administració Pública i Dret de la universitat.

Així mateix, es realitzaran quatre Jornades sobre Transparència, Accés a la Informació Pública, Dades Obertes, Bon Govern i Integritat Institucional en les Facultats de Ciències Humanes i Socials, Ciències Jurídiques i Econòmiques i Ciències de la Salut, així com a l’Escola de Doctorat.

Al seu torn, es desenvoluparà una activitat internacional sobre corrupció, transparència i bon govern en temps de pandèmia; la quarta edició de l’Aula de Transparència en diversos municipis de la província de Castelló; un curs d’estiu sobre aquesta matèria; direcció de treballs fi de grau relacionats amb aquestes àrees en Dret i/o Gestió i Administració Pública, Criminologia i Seguretat; formació en les Colònies Jurídic Econòmiques; o creació d’un Observatori de la Transparència.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: