L’IIS La Fe i la UV crearan un observatori d’atenció a la multiculturalitat en investigació biomèdica

L’Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe), a través del Biobanc La Fe i l’Institut de Recerca de Desenvolupament Local (IIDL) de la Universitat de València (UV), crearan un observatori sociosanitari d’atenció a la multiculturalitat en recerca biomèdica. Es tracta d’una iniciativa innovadora que permetrà a Biobanco La Fe convertir-se en un lloc de referència per guiar el procés de donació de mostres biològiques des d’un punt de vista social i ètic.

L’objectiu del projecte Columbia, emmarcat al Programa Vlc-Biomed, és establir els mecanismes de comunicació adequats per arribar a pacients de grups racials diferents atesos a l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe com a donants potencials de mostres biològiques que, posteriorment, són utilitzades per a la investigació.

Un dels objectius serà quantificar i visualitzar, mitjançant un mapa geopolític, la distribució de races i nacionalitats dels donants que han participat en donacions al biobanc per abordar els possibles biaixos en la tipologia de mostres disponibles. Aquests es deuen, principalment, a la manca de dades sobre la cosmogonia, etnicitat o creences, trets importants que poden ser barreres, tant per a investigadors com per a pacients, a l’hora de plantejar una possible donació.

El projecte Columbia ajudarà a conèixer la diversitat de les persones donants i estudiarà el mapa geopolític actual en investigació biomèdica, un element clau per abordar projectes de recerca a gran escala que sens dubte resultarà determinant. Així mateix, sestabliran, per primera vegada, protocols dactuació centrats en el tracte personalitzat i dirigit als diferents grups socials, racials, religiosos o ètnics.

Diversitat cultural i heterogeneïtat

L’obtenció de donacions de material biològic per a investigació translacional, clínica i biomèdica ha d’atendre la diversitat cultural i l’heterogeneïtat de la societat segons les necessitats, els desitjos i les preferències, garantint que els pacients i les famílies tinguin la informació i el suport necessari per a una participació efectiva. La diferència cultural no ha de ser un obstacle, per això cal explicar, d’acord amb la idiosincràsia dels diferents col·lectius, com es pot participar i quins són els beneficis que té per a la societat aquesta participació.

Es tracta d’una nova línia de recerca que uneix dos vessants, el científic i el social, per normalitzar la inclusió de les persones migrants a la nostra societat. Per això, Columbia pretén donar a conèixer la funció dels biobancs a la població migrant i garantir-ne l’atenció i la integració.

Equip biomèdic, jurídic, sociològic i psicològic

Aquest projecte de recerca implica una col·laboració interinstitucional amb la Universitat de València i altres xarxes socials destinades a estudiar la multiculturalitat des de diferents disciplines i àrees del coneixement de les ciències socials, a més de les biomèdiques i tecnològiques. Una sinergia de gran rellevància entre ciència i societat que no havia tingut lloc fins ara.

El punt de partida d’aquesta contribució científica i social sorgeix de la col·laboració entre Biobanco La Fe i investigadors de l’IIDL de la Universitat de València, estenent-se a les Unitats de Treball social i Serveis Socials de les Àrees de Salut, així com a les associacions de immigrants de la província de València.

L’equip de La Fe està format pel doctor José Cervera i per Raquel Amigo, director i coordinadora respectivament de Biobanco La Fe i per Serafín Rodríguez, assessor jurídic del Comitè d’Ètica de la Investigació amb Medicaments (CEIm) de l’Hospital La Fe. equip multidisciplinari que treballa per donar resposta als problemes que pot generar en la investigació biomèdica el biaix a les mostres i que té com a objectiu, entre d’altres, elaborar una Guia de Bones Pràctiques d’Atenció a la Multiculturalitat en Investigació Biomèdica.

Per part de l’IIDL de la UV, la sociòloga Ana Sales, el sociòleg José Vicente Pérez-Cosín i la psicòloga Josefa Fombuena formen l’equip d’investigadors que tractarà de treballar el vessant més social del projecte d’innovació que espera posar fi a la barrera que suposa la diferència cultural en alguns aspectes.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: