L’IIS La Fe avança en el desenvolupament d’un algorisme que permeti identificar pacients amb malalties neurodegeneratives a través de la imatge mèdica

Els grups de Recerca Biomèdica en Imatge i de Malaltia a Alzheimer de l’Institut de Recerca Sanitària La Fe (IIS La Fe), en col·laboració amb l’Institut d’Instrumentació per a Imatge molecular de la Universitat Politècnica de València (UPV), treballen en el desenvolupament de un algorisme que permeti, de manera no invasiva, identificar pacients amb deteriorament cognitiu lleu que puguin desenvolupar malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Cada dia 21 de setembre es commemora el dia mundial daquesta malaltia.

L’objectiu del projecte és desenvolupar i validar aquest algorisme d’aprenentatge profund basat en xarxes neuronals que permeti identificar pacients amb malalties neurodegeneratives com la Malaltia d’Alzheimer, la Degeneració Frontotemporal i la demència amb cossos de Lewy, entre un grup de persones amb Deteriorament Cognitiu Lleu , a través d’imatges cerebrals de Tomografia per Emissió de Positrons amb Fluorodesoxiglucosa (PET FDG).

El PET FDG és una tècnica no invasiva que, juntament amb la Intel·ligència Artificial, podria reduir el nombre de pacients a qui se’ls realitzen altres molt més invasives com la punció lumbar, mètode a través del qual s’obtenen biomarcadors de líquid cefaloraquidi que permeten distingir la malaltia d’Alzheimer en pacients amb Deteriorament Cognitiu Lleu.

Així, el propòsit de l’algorisme, sobre el qual el personal investigador treballa, és reduir l’ús d’aquesta tècnica invasiva en pacients que tinguin una probabilitat reduïda de presentar una malaltia neurodegenerativa.

Per desenvolupar aquest algorisme d’intel·ligència artificial, que ha aconseguit passar d’una fase experimental a una validació operacional dins l’entorn hospitalari, s’ha partit d’una base de dades que conté imatges de PET FDG anomenada Alzheimer’s Disease Neuroimaging (ADNI).

Així, per a l’entrenament previ de la xarxa neuronal s’han comptat amb un total de 822 subjectes dels quals 472 presentaven la malaltia d’Alzheimer i 350 deteriorament cognitiu lleu. En canvi, per a la fase de validació, s‟ha comptat amb una base de dades independent conformada per 90 pacients de l‟Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València.

La informació quantitativa extreta d’imatges PET és molt útil per al diagnòstic i l’avaluació de la demència. No obstant això, de vegades resulta complexa visualment per als metges, per això la intel·ligència artificial pot ser de gran suport per al diagnòstic i, actualment, proporciona resultats satisfactoris.

En aquest sentit, aquest algorisme que extreu i utilitza informació d’imatges de PET FDG ha permès la predicció en una primerenca etapa de malalties neurodegeneratives en pacients amb deteriorament cognitiu lleu amb una exactitud del 80%. Tot i així, el projecte ha de continuar avançant en millores en l’exactitud de predicció i de l’adaptació del programari per al seu ús clínic.

20 nous casos d’Alzheimer diaris a la Comunitat

El diagnòstic precoç és crucial, també en aquesta malaltia, perquè permet orientar des del principi el tractament apropiat que pugui afavorir l’evolució tant a curt com a mitjà i llarg termini.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública diagnostica una mitjana de 20 casos nous d’Alzheimer cada dia. Es tracta d’una malaltia degenerativa que afecta la memòria i la conducta, i que incideix més en les dones, en una proporció de 7 dones per cada 3 homes, aproximadament. Pel que fa a l’edat, la majoria de nous pacients tenen més de 65 anys.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: