CulturaSanitat

L’Hospital Provincial de Castelló rep un premi per un tractament oftalmològic

El Servei d’Oftalmologia del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló ha rebut un premi per l’aplicació d’una tècnica biomèdica per tractar patologies oculars que fins aquell moment no havien tingut tractaments efectius i que ha augmentat de manera significativa la qualitat de vida de les persones tractades.

En l’últim Congrés d’Infermeria Oftalmològica de la Comunitat Valenciana s’ha reconegut el protocol implantat en el Provincial i el treball en equip a l’hora d’aplicar aquest tractament, que consisteix en la preparació d’un col·liri de plasma ric en factors de creixement que es empra en la regeneració del teixit ocular danyat.

Aquest tractament està indicat, sobretot, en pacients amb malalties de la superfície ocular, com queratitis severes, l’ull sec greu i úlceres corneals que no curen amb el tractament convencional

El cap del Servei d’Oftalmologia de l’Provincial, Miguel Esteban, ha explicat que al centre s’ha tractat a més d’un centenar de pacients i tots ells han participat en una enquesta de qualitat per avaluar els resultats de la tècnica.

D’aquesta enquesta es desprèn que els pacients han experimentat una significativa millora de la qualitat de vida, ja que ha millorat la seva funció visual, la fotofòbia, el dolor i altres molèsties oculars que presentaven prèviament i que interferien de forma significativa en la seva vida quotidiana.

La ponència premiada porta per títol ‘El poc és molt’. Durant l’exposició, la infermera Maria Escorihuela ha detallat pas per pas el protocol que se segueix en el centre castellonenc i ha exposat testimonis de pacients que valoren satisfactòriament el tractament.

solució personalitzada

El procediment consisteix en una solució personalitzada, ja que el col·liri s’elabora a partir de la sang del propi pacient. Un cop el metge oftalmòleg fa la indicació del col·liri de plasma en funció de la severitat de la malaltia ocular, el personal d’infermeria oftalmològica, al front està Francisca Samblás, s’ocupa de prendre una mostra sanguínia del pacient de forma similar a una analítica .

A continuació, la sang es centrifuga específicament per concentrar els seus plaquetes i obtenir el plasma ric en factors de creixement amb què es prepara el col·liri que, a més dels factors de creixement, conté vitamina A i fibronectina.

En tractar-se d’un sèrum autòleg, és a dir, s’obté de la sang del propi pacient, l’organisme no el reconeix com a estrany, de manera que no hi ha possibilitat de rebuig ni efectes secundaris i queda així garantida la seva biocompatibilitat.

En l’àmbit oftalmològic, el col·liri de plasma ric en factors de creixement ajuda a la regeneració de la superfície ocular, contribueix a la lubricació en pacients amb ull sec, facilita la cicatrització en úlceres corneals i disminueix el dolor i inflamació, segons han explicat els especialistes en còrnia del centre, Arantxa García i Jorge López.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint