L’hospital Peset redueix la mortalitat per sèpsis d’un 24% a un 12% en els darrers deu anys

L’Hospital Universitari Doctor Peset de Vaalència ha aconseguit reduir la mortalitat per sèpsia d’un 24% a un 12% en els darrers deu anys gràcies a la incorporació d’alertes automàtiques (la primera va ser creada per aquest centre de manera pionera a Espanya), aplicació del Codi Sepsis i programes racionals d’optimització d’antibiòtics (PROA).

Aquests excel·lents resultats s’han presentat aquest matí a la ‘6a Trobada Multidisciplinària Codi Sepsis’, que ha acollit l’hospital públic valencià i que busca actualitzar els coneixements en alertes informàtiques aplicades al desenvolupament dels codis sepsis i els programes racionals d’optimització d’antibiòtics. A més, s’ha analitzat l’experiència pilot d’intel·ligència artificial a la Unitat de Sèpsi de l’Hospital Son Llàtzer de Mallorca.

L’Hospital Universitari Doctor Peset va crear el 2012 la segona unitat de sepsi d’Espanya (la primera va ser la de l’Hospital Son Llàtzer). Des de llavors s’han revisat 6.000 pacients amb sepsi greu al centre i, a més de reduir la mortalitat a la meitat, s’ha aconseguit disminuir el temps de diagnòstic del procés, obtenir una actuació més precoç i una millora del tractament empíric adequat, que ja s’aplica al 92 % de les persones amb sepsi greu (davant del 73 % anterior).

La sèpsia és una resposta de l’organisme davant d’una infecció que, clínicament, es pot manifestar de diverses maneres, des d’un simple refredat fins, en casos greus, en una fallada dels òrgans vitals que pot provocar la mort de la persona afectada. De fet, és la principal causa de mort als hospitals espanyols, davant de patologies més conegudes com l’infart agut de miocardi, l’ictus o diferents tipus de tumors.

Aquesta malaltia, que sol produir febre i dolor, té com a millor tractament l’antibiòtic. Però és de vital importància detectar-la precoçment, ja que el tractament és més efectiu si s’aplica abans d’una hora des de l’aparició de la sèpsia i, com a màxim, en el termini de tres hores.

Un total de 1.000 pacients cada any

Actualment, i després de crear el nou programa racional d’optimització d’antibiòtics el 2017, basat en tres tipus d’alerta, l’equip PROA de l’Hospital Universitari Doctor Peset estudia una mitjana de 1.000 pacients a l’any.

Aquest equip multidisciplinari (amb especialistes de medicina intensiva, microbiologia, estada curta, farmàcia, medicina interna i anestèsia i reanimació) ha aconseguit que el temps d’actuació sigui menor de 24 hores en el 71% dels casos, promovent la desescalada antibiòtica, disminuint costos en farmàcia i millorant l’ecologia dels microorganismes multiresistents.

Recentment, a partir de les noves definicions de sepsi (Sepsi 3), l’Hospital Universitari Doctor Peset ha incorporat una nova alerta automàtica de sepsi que permet detectar per diversos algorismes diagnòstics pacients amb possibilitats de tenir o desenvolupar aquesta patologia.

“Aquesta nova alerta ha millorat la sensibilitat i especificitat de l’alerta anterior que usàvem, de manera que ara vam arribar a valors predictors positius del 33% (partim del 3,3%) i valors predictius negatius del 99%”, ha assenyalat el doctor Rafael Zaragoza, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Ponents internacionals

La ‘6a Trobada Multidisciplinària Internacional Codi Sepsis’ ha comptat amb ponents internacionals de gran prestigi com Javier Pérez-Fernández, secretari general de la World Federation of Intensive and Critical Care; Alfredo Matos, de la Federació Panamericana Ibèrica de Medicina Crítica i Teràpia Intensiva (FEPIMCTI); Joseph Nates, de l’Anderson Cancer Center de Houston (Texas, EUA) o Néstor Raimondi, de l’Hospital Fernández de Buenos Aires (Argentina).

Amb les seves aportacions s’han pogut debatre els diferents contrastos en el tractament de la sèpsia al món. Així mateix, en aquesta trobada s’ha presentat el futur document mundial de consens del Codi Sepsis en l’elaboració del qual participa de manera activa l’Hospital Universitari Doctor Peset.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: