L’Hospital General de València incorpora la crioablació per als nòduls tumorals de pulmó

La Unitat de Radiologia Intervencionista de l’Hospital General de València ha incorporat un nou procediment radiològic mínimament invasiu per al tractament de nòduls pulmonars anomenat crioablació.

La crioablació és una tècnica radiològica mínimament invasiva en la qual s’empra una agulla de fi calibre amb la qual s’arriba a el tumor i es congela gràcies a la introducció d’un gas extremadament fred.

“Aquesta és la primera clioablación pulmonar que s’ha fet a la Comunitat. A la pacient li hem aplicat aquesta tècnica perquè el tumor que tenia estava molt enganxat a la pleura i, en aquest cas, era recomanable utilitzar el fred en lloc de la calor per aconseguir una millor recuperació “, explica Amalia Talens, cap de la unitat de Radiologia Intervencionista.

En aquesta tècnica, l’agulla es posiciona en la lesió a tractar mitjançant sistemes d’imatge que garanteixen la seva precisió. Un cop assolit el tumor, es fa fluir gas d’argó a alta pressió a través de la sonda, el que permet aconseguir un fred intens de fins a 120 º sota zero, provocant la congelació i mort de les cèl·lules canceroses.

Segons explica María Ponce, facultativa especialista en radiologia intervencionista, “en aquells tumors candidats a aquest tipus de tractament percutani, és a dir, que s’administren a través de la pell, les lesions localitzades en certs llocs on destruir els nòduls tumorals amb calor pot generar altres complicacions, el fred representa una opció terapèutica eficaç i segura “.

La crioablació (fred) és semblant a l’ablació per microones (calor), ja que en ambdós casos s’administra energia a l’tumor a través d’una sonda que s’introdueix per un petit tall a la pell.

“Però a l’ésser un principi físic diferent, no es crema el teixit, no arriba a ‘evaporar’, de manera que manté la seva estructura, per això presenta tants avantatges en certes localitzacions”, afegeix Ponce

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: