L’Hospital General de Castelló redacta una guia clínica de Cirurgia taurina

El Servei de Cirurgia de l’Hospital General Universitari de Castelló ha redactat i aprovat la Guia de maneig integral de pacients ferits per banya de brau, formalitzant així en un document clínic l’abordatge de la cirurgia taurina i protocol·litzant tot el procés d’atenció.

L’objectiu d’aquesta guia és “augmentar la qualitat assistencial d’aquest tipus de lesions per reduir així la morbi-mortalitat, que se situa al voltant del 20% i per sota del 2%, respectivament”, explica Andreu Martínez, especialista en Cirurgia de l’Hospital General de Castelló i autor daquest document. “A la guia es defineixen les atencions mèdiques i quirúrgiques que requereixen aquests pacients incloent-hi les diferents especificacions segons la localització de la lesió i tenint en compte l’activació del protocol de politraumatisme per l’alt impacte que pot provocar un bou més enllà de la ferida de asta”, afegeix el dr. Martínez.

Així, el document ha estat consensuat amb la resta de serveis que intervenen en el procés assistencial com Urgències, Anestesiologia, Malalties Infeccioses, UCI, Cirurgia, Radiodiagnòstic, Neurocirurgia, Traumatologia, Infermeria i, depenent de la localització, Urologia, Cirurgia Vascular i Maxil·lofacial .

“Es tracta de pacients amb traumatismes d’alta energia, per la força i el pes del toro i per la velocitat a l’envestit, al que s’afegeixen ferides normalment contaminades, amb un alt potencial d’infecció i altres lesions vasculars o osteoligamentoses associades a les diferents trajectòries que pugui tenir la cornada”, enumera el Dr. Martínez. Aspectes tots que queden recollits a la Guia.

Un total de 572 pacients en 40 anys

L’Hospital General de Castelló és centre de referència hospitalari a la província de Castelló on cada any es fan al voltant de 4.500 esdeveniments taurins. Segons un treball realitzat pel Servei de Cirurgia que va ser publicat a la revista American Surgery, en el període de 40 anys comprès entre 1978 i 2019, es van atendre a l’Hospital General de Castelló un total de 572 pacients per banya de toro. “Durant el passat any 2022 vam registrar a l’Hospital General de Castelló 19 persones ingressades per aquest tipus de ferides”, afirma Andreu Martínez.

L’estudi també aporta que el perfil de pacient respon a un home, amb edats compreses entre els 30 i els 40 anys i habitualment no són retalladors experimentats.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: