L’Hospital General d’Alacant inverteix 200.000 euros en un microscopi confocal per al diagnòstic precoç del melanoma

El Servei de Dermatologia de l’Hospital General Universitari d’Alacant, dirigit per Isabel Betlloch, és el primer de la xarxa sanitària pública de la província d’Alacant que compta amb un nou microscopi confocal làser in vivo, una eina d’última generació per a la detecció precoç del melanoma maligne (MM).

El pronòstic del melanoma està condicionat pel diagnòstic precoç, ja que suposa la curació del pacient després de la cirurgia en els melanomes “in situ” (en estadi 0) i menor risc de metàstasi en els melanomes prims.

En l’actualitat, la microscòpia confocal in vivo és un dels mètodes de detecció primerenca del melanoma més reconeguts des del punt de vista científic.

Aquest dispositiu, que ha suposat una inversió de 197.714 euros, presenta importants avantatges en comparació amb la dermatoscòpia convencional. “Millora la sensibilitat i especificitat, per la qual cosa es tracta d’una valuosa eina de diagnòstic per a un grup de lesions més dubtoses o inespecífiques, difícils de detectar mitjançant altres tècniques, a les quals no substitueix, sinó que complements”, ha indicat el responsable de la Consulta de Lesions Pigmentadadas i Melanoma, José Bañuls.

Permet realitzar exàmens òptics de la pell en temps real, de manera que proporciona una vista “in vivo” no invasiva de l’epidermis i de la dermis fins l’estrat reticular superior (la capa més profunda i gruixuda de la dermis).

El microscopi confocal làser genera imatges en blanc i negre de la pell en qualitat òptima, sense distorsions, amb resolució cel·lular en seccions transversals, amb un gruix de, aproximadament, cinc micres. Aporta informació més precisa en lesions planes facials que són particularment inespecífiques amb altres tècniques de diagnòstic com la dermatoscòpia.

“Amb això, s’eviten moltes biòpsies i extirpacions innecessàries de lesions benignes als pacients, s’assegura la identificació més precisa i, per tant, l’extirpació precoç de lesions malignes de la pell; també, permet l’avaluació prequirúrgica (demarcació de marges i selecció de zones per a biopsiar) en els casos de lesions mal delimitades “ha subratllat Bañuls.

Un 50% de pacients en estadi 0

Diferents estudis apunten que la incidència del càncer de pell en general, i del melanoma en particular, està augmentant progressivament. En aquest sentit, la Consulta de Lesions Pigmentades i Melanoma del Servei de Dermatologia, en funcionament des de fa 15 anys, s’ha detectat una mitjana de 48 melanomes anuals des de l’any 2004 fins a l’actualitat, dels quals el 50% són melanomes in situ i l’altra meitat són melanomes invasors.

En el període de 1992 al 2003 es va detectar una mitjana de 30 melanomes anuals, dels quals el 21% eren melanomes in situ i la resta (79%) melanomes invasors.

Adults entre 30 i 50 anys

El melanoma maligne és el tumor maligne derivat dels melanòcits, les cèl·lules que produeixen pigment (melanina) a la pell. És un tumor que habitualment es desenvolupa a la pell, encara que també pot aparèixer en les mucoses i altres localitzacions.

Suposa el 75% de les morts per càncer de pell a causa de metàstasi, tant ganglionars com viscerals (especialment a pulmó, fetge i cervell).

La forma més freqüent de melanoma en la raça blanca (el 70% dels casos), és el denominat melanoma d’extensió superficial i s’observa predominantment en adults d’entre 30 i 50 anys, enfront d’altres tipus de càncers de pell que es donen habitualment en persones més grans.

La resta de varietats de melanoma (melanoma sobre lentigen maligne, melanoma nodular i melanoma lentiginoso acral) solen aparèixer en edats més avançades

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: