L’Hospital General d’Alacant implanta la seqüenciació massiva per millorar el diagnòstic i tractament de el càncer

El Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital General Universitari d’Alacant ha estat el primer de caràcter públic de la província d’Alacant en incorporar la seqüenciació massiva de segona generació o ‘next generation sequencing’ (NGS), per tal de millorar la personalització de l’tractament dels pacients amb càncer.

Aquest sistema ha permès l’anàlisi de més de 200 tumors des de la seva implantació, fa mig any. Els més freqüents han estat de pulmó, colorectal, mama i pediàtrics, entre d’altres.

“La adquisició de l’última tecnologia en l’àmbit de la caracterització genòmica ens està permetent avançar en l’anomenada medicina de precisió, que suposa oferir un major nombre d’opcions terapèutiques als pacients, segons el tipus de tumor i les alteracions genètiques que presentin. tot això amb l’objectiu d’augmentar la supervivència dels pacients amb càncer “, ha remarcat el cap de Servei d’Anatomia Patològica, el doctor Ignacio Aranda.

Aquesta tècnica permet la seqüenciació de milions de fragments d’ADN, per la qual cosa és capaç de determinar les alteracions de gens amb una major fiabilitat i rapidesa, reduint el temps d’anàlisi, així com els costos.

“Un dels objectius de l’Anatomia Patològica és el diagnòstic oncològic i, mitjançant aquesta tecnologia, en un termini entre cinc i deu dies, aproximadament, es pot disposar de resultats fidedignes sobre cada tumor que examinem. La incorporació d’aquesta tecnologia no hauria estat possible sense la implicació i compromís amb el personal tècnic (Tècnics Superiors d’Anatomia Patològica), que està altament qualificat en el nostre servei “, ha apuntat la cap de Secció d’Anatomia Patològica i responsable de l’Àrea de Diagnòstic Molecular, Cristina Alenda.

Alenda ha assenyalat que en una única reacció es poden estudiar fins a 160 gens, de manera que substitueix les tècniques basades en l’estudi d’un únic gen.

L’augment de l’nombre de gens a estudi “permet detectar alteracions genètiques que, d’una altra manera, no es trobarien, incrementant les possibilitats diagnòstiques, pronòstiques i terapèutiques per a aquells pacients amb alteracions poc freqüents. Aquesta informació serà determinant perquè els professionals de l’ Servei d’Oncologia Mèdica puguin dissenyar una estratègia terapèutica individualitzada per a cada pacient “, ha subratllat el doctor Aranda.

A més, el sistema inclou un programari que busca assajos clínics oberts, tant nacionals com internacionals, per marcadors concrets, augmentant les opcions terapèutiques per a determinades alteracions.

El Servei d’Anatomia Patològica preveu aplicar aquesta tecnologia a la biòpsia líquida, que permet confirmar o descartar la presència d’alteracions genòmiques tumorals a la sang, i actua com a complement de l’procés diagnòstic oncològic.

NGS i la medicina de precisió

Les tècniques de seqüenciació massiva d’última generació (NGS) han representat un pilar fonamental per als avenços en el camp de la genòmica. Aquestes eines han permès l’augment dels coneixements disponibles sobre alteracions genètiques causants de malaltia i, entre altres aplicacions, s’utilitzen actualment en medicina de precisió per millorar el diagnòstic, el pronòstic i el tractament dels pacients oncològics.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: