L’Hospital Doctor Balmis impulsa les NeurOlimpiades per a la formació en ictus de neuroradiòlegs intervencionistes

La Unitat de Neurorradiologia Intervencionista de l’Hospital General Universitari Doctor Balmis ha estat l’encarregada de començar aquest dimarts a les Neurolimpiades, una alternativa de formació innovadora a nivell nacional en ictus dirigida a neuroradiòlegs intervencionistes.

Aquest format nou ha estat impulsat per Medtronic, amb el suport de l’hospital de referència alacantí i el Fòrum Llevantí de Neurorradiologia, fundat per aquest centre hospitalari.

Després de l’èxit aconseguit amb un petit programa pilot dut a terme l’any passat a l’Hospital Doctoroctor Balmis, es va decidir posar en marxa aquesta segona edició, ampliant-la aquesta vegada a quatre hospitals públics de l’esmentat fòrum.

Així, les NeurOlimpiades ofereixen a metges neuroradiòlegs intervencionistes els primers anys d’exercici de tot Espanya una formació gamificada en format concurs que es desenvoluparà durant quatre dies consecutius a l’Hospital Doctor Balmis, HCU Verge de l’Arrixaca, el CHU d’Albacete i l’Hospital La Fe de València.

“L’objectiu de les NeuroOlimpíades és transmetre els aspectes bàsics de la Neurorradiologia en l’abordatge de l’ictus des d’un enfocament eminentment pràctic i en un ambient distès, on els participants, un grup reduït de residents dels darrers anys de Radiodiagnòstic i especialistes en els seus primers anys de professió, s’asseuen amb la confiança de poder interactuar directament amb especialistes ja consolidats”, ha exposat el responsable de la Unitat de Neurorradiologia Intervencionista de l’Hospital Doctor Balmis, José Ignacio Gallego.

En aquest sentit, la iniciativa “aporta un enfocament nou a Espanya i Europa perquè, a diferència de la majoria de cursos adreçats a especialistes formats i amb experiència en neurointervencionisme, pretén cobrir un buit docent a les primeres etapes del neuroradiòleg intervencionista”.

Una formació més innovadora i participativa

A cadascun dels hospitals que participen en la formació s’abastaran diferents aspectes al voltant de les bases de la Neurorradiologia Intervencionista, com són l’abordatge d’ictus i aneurismes, així com el tractament no quirúrgic de problemes de columna. Cada jornada combina sessions didàctiques interactives, en què els participants competeixen a través de preguntes, amb nombrosos tallers pràctics en viu.

“En aquesta primera jornada a l’Hospital Dr. Balmis s’ha abordat el tractament de l’aneurisme cerebral, un voluminós que es desenvolupa en una artèria pel fet que la paret del got està feble i que constitueix una malaltia potencialment letal. I és que el trencament condiciona hemorràgies cerebrals (ictus hemorràgic) amb un pronòstic molt greu”, ha assenyalat el responsable de la Unitat.

L’embolització dels aneurismes cerebrals es realitza amb incisions mínimes a nivell de l’engonal o el canell que permeten accedir amb minúsculs tubs de plàstic a la circulació cerebral i consisteix a omplir els aneurismes amb espires de platí per bloquejar el flux de sang, excloure’ls de la circulació i prevenir-ne el trencament o retrencament.

Per completar la formació, com ha explicat Gallego, s’ha fet “una experiència híbrida”. Els candidats han assistit a “l’embolització real de pacients amb aneurisme cerebral i, posteriorment, han practicat en rèpliques impreses en 3D exactes dels casos en viu”.

Aquests biomodels permeten fer els tallers sense animals d’experimentació, aprofitant la gran experiència en el desenvolupament de biomodels de fabricació additiva de la Unitat Mixta BIOFAB, Universitat d’Alacant (UA) i Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL), sense requerir radiacions ionitzants i, per tant, facilitant l’accés a tots els col·lectius, incloses les dones gestants i/o en edat fèrtil.

En definitiva, “les NeurOlimpiades suposen un espai formatiu que permet també fomentar les connexions intercentres i les futures col·laboracions, tan importants per a l’avenç cientificosanitari”, ha assegurat les mateixes fonts.

Unitat de referència provincial

La Unitat de Neurorradiologia Intervencionista de l’Hospital Doctor Balmis s’integra al Servei de Radiodiagnòstic, dirigit pel doctor Luis Concepción, i és de referència per a la província d’Alacant i, per tant, assumeix tota l’activitat en aquesta àrea geogràfica. Entre altres tècniques, cada any es fan aproximadament entre 80 i 100 embolitzacions d’aneurisme i al voltant de 250 trombectomies en pacients amb ictus isquèmic.

Experiències com aquesta consoliden el seu paper destacat a nivell docent. I és que des de la seva creació, fa 20 anys, la Unitat ha estat referència provincial a la formació de residents en aquest camp.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: