L’exposició itinerant ‘José Estruch. Vida i teatre ‘de l’Institut Gil-Albert aterra a la RESAD de Madrid

Després de dos anys i mig d’itinerància pels teatres, auditoris i cases de cultura de la província d’Alacant, l’exposició ‘José Estruch. Vida i teatre ‘de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert es podrà visitar fins al 6 de juny a la Reial Escola Superior d’Art Dramàtic (RESAD) de Madrid, on el cèlebre dramaturg va ser professor d’Interpretació.

La mostra s’inaugurarà el proper dijous 25 d’abril i l’acte comptarà amb la participació del director cultural de l’IAC, José Ferrándiz, les comissàries Joana Maria Balsalobre i Vene Herrero, el director de la RESAD, Pablo Iglesias, i el professor Juan Antonio Vizcaíno que va col·laborar amb Estruch.

Aquesta nova iniciativa coincideix amb el reconeixement del Premi Nacional Emporia d’Arquitectura Efímera rebut pel projecte en la categoria de Millor muntatge transportable i itinerant. Dissenyada a través de panells de fusta entrecreuats i inspirada en una escultura d’Oteiza, l’exposició ha servit per difondre la figura del director teatral i Premi Nacional de Teatre, nascut a Alacant el 1916 i mort a Madrid el 1990.

De petit format, la proposta es va concebre pensant en una ubicació integrada en vestíbuls teatrals, de manera que ocupés molt poc espai i pogués ser visitada en uns minuts, sense entorpir el trànsit d’espectadors. Les fotografies seleccionades i textos breus presenten un resum de la vida i ideari teatral d’Estruch. El seu itinerari arrenca amb l’etapa de la seva infantesa a Alacant, passa per les seves estades a Londres (1939-1949), Montevideo (1949-1976) i Madrid (1967-1990) i finalitza amb un panell que recull frases de persones que el van conèixer , moltes d’elles vinculades al món del teatre. L’exposició, inaugurada l’octubre de 2016 al Teatre Principal d’Alacant, ha recorregut la província durant dos anys i mig i ha rebut la visita de més de 26.000 persones.

Expert adaptador de teatre clàssic i reconegut com un gran educador de la interpretació en vers, del dramaturg alacantí cal destacar la seva influència docent en una generació d’estudiants de la RESAD que es van donar a conèixer com a professionals a partir dels anys de la Transició, entre ells l’autor i director Ernesto Caballero, actual director del Centre Dramàtic Nacional, les actrius Blanca Portillo, Beatriz Bergamín o Natalia Menéndez, o l’actor Nancho Novo.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: