L’exposició ‘Hazañas bélicas’ de l’Equip Realitat centra les Jornades Memorial Democràtic 2021

L’Ajuntament de Borriana ha reubicat els actes programats pel Memorial Democràtic que va haver d’ajornar com a conseqüència de les mesures sanitàries. El regidor de Cultura, Vicent Granel, ha explicat que “l’any passat es van suspendre les jornades per la situació sanitària, i encara que aquest any les hem ajornat, pensem que és d’obligat compliment seguir amb la seva celebració”.

Una d’elles serà l’exposició Hazañas Bélicas de l’Equip Realitat, que tindrà lloc a la sala d’exposicions de l’CMC la Mercè. “Es tracta d’una oportunitat única per poder gaudir d’una exposició d’aquest nivell a la nostra ciutat”, ha explicat el regidor d’l’àrea.

La sèrie Hazañas Bélicas abasta els anys de l’1973 a l’any 1976, en els quals l’Equip Realitat va aplicar el filtre de la “memòria no viscuda” i es tracta de l’única sèrie pictòrica que resumeix tota la seva trajectòria i la seva activitat plàstica. El grup artístic assumeix que la idea que tenen de la guerra és indirecta, ja que treballen sobre fotografies que han sobreviscut als fets esdevinguts. En certa manera mostren una mica prohibit: la memòria dels vençuts, a cavall entre la memòria personal (familiar) i la memòria transferida (imatges).

La sèrie Hazañas Bélicas consta de 58 quadres pintats a l’oli, 9 olis sobre cartró, 5 litografies-tres serigrafies. Divendres dia 9 d’abril a les 19 hores tindrà lloc l’obertura de l’exposició a la sala d’exposicions de l’CMC la Mercè.

L’Equip Realitat

Equip Realitat va ser un grup d’artistes plàstics format per Joan Cardells (València, 1948-2019) i Jorge Ballester (València, 1941-2014). Es va iniciar en 1966 i es va mantenir actiu fins a 1976, després del començament de la Transició espanyola. Van formar part del corrent valenciana Crònica de la Realitat, un moviment de figuració crítica d’estètica pop que es va desenvolupar en els anys seixanta.

La seva trajectòria artística va destacar pel seu compromís amb la situació social, política, econòmica i cultural de l’Espanya predemocràtica. En les seves obres es tractaven temes com el consumisme, l’opressió política, els falsos convencionalismes dels mass media, la funció de l’art o el paper de la dona en la societat. Tot això representat amb una important càrrega satírica i de denúncia a el règim franquista i amb una visió antimercat, ja que la seva meta no era el reconeixement de públic. El distintiu a l’hora de fer la seva obra va ser sempre “El que ens interessa no és la realitat sinó la seva imatge”.

Van realitzar més de 100 exposicions, tant col·lectives com individuals. La majoria d’obres exposades estan a Espanya, destacant les que pertanyen a el fons del Museu Reina Sofia i la important col·lecció de quadres que posseeix l’IVAM, a més de museus internacionals i col·leccions particulars. L’exposició romandrà oberta fins al 23 de maig.

Mentre duri la guerra

D’altra banda, la projecció de la pel·lícula Mentre duri la guerra, d’Alejandro Amenábar, tindrà lloc el proper dimecres dia 7 d’abril a les 19 hores a Teatre Payà. L’entrada serà gratuïta fins a completar l’aforament.

Centrada en l’estiu de 1936, tracta els anys en què el cèlebre escriptor Miguel de Unamuno decideix donar suport públicament la revolta militar que promet portar ordre a la convulsa situació de país. La pel·lícula d’Alejandro Amenábar va ser guardonada amb cinc premis Goya, entre ells el de millor actor de repartiment per Eduard Fernández.

Les dotacions culturals en què se celebren els espectacles, actes i activitats programades per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Borriana compleixen les mesures establertes per la Generalitat per a les instal·lacions culturals pel que fa a aforament, protocols i mesures per evitar contagis. Tots els espectacles i activitats de la programació de Cultura estaran adaptats a la normativa sanitària vigent en el moment en què es realitzi cadascuna d’elles. Qualsevol canvi que es pugui produir tant en la programació com en els horaris dels actes serà comunicada amb l’antelació suficient pels mitjans habituals en xarxes socials i en premsa.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: