L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia entrega el premi Bernat Capó de Cultura Popular 2023 a Joan-Lluís Monjo

L’ETNO Museu Valencià d’Etnologia entrega el premi Bernat Capó de Cultura Popular 2023 a Joan-Lluís Monjo Mascaró, pel treball ‘El seculòrum i la seculera. Contes i acudits llicenciosos valencians de tradició oral’. L’acte d’entrega va tindre lloc en la vesprada del divendres al Castell d’Alaquàs, seu de la Federació d’Associacions d’Estudis Locals de la Comunitat Valenciana, i lloc que acull l’esdeveniment des que la Diputació entrara a formar part de l’organització del certamen.

En esta XXIV edició del Bernat Capó, l’obra premiada és un treball dedicat al folklore narratiu valencià que està vinculat a l’expressió del sexe. Té com a objectiu principal la posada en valor d’un subgènere que no havia sigut, fins ara, recopilat i estudiat de manera monogràfica. En opinió del diputat de Cultura, Paco Teruel, “este reconeixement enllaça amb l’ADN de L’ETNO, el museu de la Diputació, que entre les seues línies mestres té la investigació de la cultura popular valenciana des d’un punt de vista rigorós i acadèmic”.

El text premiat suposa una aportació a la rondallística valenciana, amb una antologia de més d’un centenar de contes i acudits recopilats de la tradició oral i és el resultat d’un treball de camp dut a terme en diverses poblacions tant de l’àrea lingüística valenciana com castellana. De manera introductòria, el treball oferix un estudi per a entendre aspectes relacionats amb els relats transcrits, com els recursos humorístics en què es basen o les fonts i els àmbits que es van difondre. En este sentit, el responsable de Cultura de la Diputació de València, Paco Teruel, posa en valor “el meritori treball que realitzen estos investigadors, molts d’ells docents, que en el seu temps lliure duen a terme estos estudis de gran qualitat i valor intel·lectual sobre la cultura local i popular valenciana”.

El guanyador

Joan-Lluís Monjo i Mascaró és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València, llicenciat en Filologia Occitana en la Universitat Paul Valéry de Montpeller i doctor en filologia en la Universitat d’Alacant. Ha desenvolupat el seu treball investigador al voltant de la dialectologia, la història i la cultura popular, que s’han manifestat en diversos articles i llibres com els dedicats a la parla del sud d’Alacant o la influència mallorquina en la manera de parlar valencià a la comarca de la Marina, treballs pels quals ha rebut el premi Joan Lluís Vives a l’Edició Universitària 2022 en ciències socials, arts i humanitats.

El premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular ret homenatge a este intel·lectual nascut a Benissa, que va desenvolupar la seua tasca com a periodista en diferents mitjans de comunicació (Saò, El temps, Mediterráneo, Levante). Així mateix va posar en marxa projectes de comunicació amb clara vocació valenciana com a Diario de Valencia o Noticias al Día. La seua tasca com a escriptor va tractar diferents temes dels quals cal destacar el seu assaig Costumari valencià, 1992-94.

Edicions del Bullent i diferents institucions públiques com a L’ETNO. Museu Valencià d’Etnologia (Diputació de València), la Mancomunitat Cultural de la Maria Alta i l’Ajuntament de Dènia, van posar en marxa este premi literari el 1999, amb l’objectiu de fomentar la investigació i la divulgació de treballs vinculats a l’estudi de la cultura popular valenciana, tant material com immaterial.

El premi atorgat per L’ETNO està valorat en 6.000 euros, a més de la publicació del text per Edicions del Bullent i l’entrega d’una estàtua realitzada per l’artista valencià Artur Heras. Al llarg d’estos 22 anys s’han guardonat treballs que han abastat quasi tots els aspectes de la nostra cultura tradicional. Des del primer guardó atorgat a Joan Pellicer pel seu Costumari Botànic (1999), el premi ha considerat propostes relacionades amb l’imaginari valencià de llegendes i contes, els jocs tradicionals, les manifestacions festives, la recopilació de romanços i cançons, els habitatges rurals, l’emigració, el treball femení o el paper de l’alimentació en la persecució dels moriscos i jueus per la Inquisició a València (2022).

El jurat de l’edició de 2023 està format per Joan Seguí, director de L’ETNO, José María Candela, conservador del museu de la Diputació, Albert Toldrà, guanyador de la passada edició (2022), Alba Herrero, antropòloga i membre de l’Associació Valenciana d’Antropologia, i Nuria Sendra, editora d’Edicions del Bullent.

El jurat ha valorat positivament la qualitat en l’estructura, la redacció del text i la claredat en la presentació dels continguts. Igualment, s’ha valorat l’estudi d’un material escassament difós i la voluntat de l’autor d’incloure altres comarques, més enllà de la Marina, donant així un plantejament més transversal des del punt de vista territorial.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d