Les universitats públiques valencianes i la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica signen la renovació del conveni de la Càtedra de Nova Transició Verda

El vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, ha signat la renovació del conveni de la Càtedra de Nova Transició Verda en el qual participen les cinc universitats públiques de la Comunitat i l’objectiu de la qual és impulsar la nova governança cap a la transició ecològica i l’hàbitat sostenible.

L’acte ha comptat amb la participació de les rectores i rectors de les universitats públiques: Mavi Mestre de la Universitat de València; José Esteban Capilla, de la Universitat Politècnica de València; Amparo Navarro, de la Universitat d’Alacant; Eva Alcón, de la Universitat Jaume I, y Juan José Ruiz, de la Universitat Miguel Hernández. A més, també hi ha assistit el director general de Coordinació Institucional de la Vicepresidència Segona, Marc Aparisi, i els respectius coordinadors i coordinadores de la Càtedra.

La Càtedra, a través dels cinc grups d’investigació, impulsarà l’estudi, l’anàlisi i la proposta de models d’actuació per a aconseguir la transversalitat de les polítiques públiques cap a la transició ecològica, centrades en la realitat de la Comunitat.

El vicepresident ha posat l’accent que les accions per a fer front al canvi climàtic no poden esperar i, com a responsables polítics, «hem de ser persones valentes capaces de passar de les paraules als fets i disposar d’informació suficient, pensament crític i saber com fer-ho de la millor manera possible en defensa dels interessos generals».

Per això, ha destacat el treball ja realitzat fins ara per la Càtedra de Nova Transició Verda i tot el que li queda de cara al futur. «La conveniència de dissenyar noves polítiques públiques capaces de compatibilitzar una vida digna per a totes i tots i per a les futures generacions dins dels límits biofísics del planeta és molt més que una necessitat, és una urgència».

El vicepresident ha lamentat «el món cada vegada més inhòspit, menys sostenible i més injust en el qual vivim». Per això considera «clau que les universitats estiguen al costat dels poders públics pensant en com canviar la governança institucional per a facilitar els canvis necessaris».

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha subratllat que «en el procés de transició verda, el paper del coneixement generat en les universitats és un gran aliat, tant per a l’administració a l’hora de dissenyar les polítiques públiques, com per a la ciutadania i el sector productiu. Per això, la cooperació entre les cinc universitats públiques valencianes i la Generalitat Valenciana és essencial per a garantir la transversalitat de les polítiques de transició ecològica i hàbitat sostenible».

La Càtedra Interuniversitària sobre la Nova Transició Verda ha sigut impulsada des de la Vicepresidència Segona del Consell, a través de la Comissió Delegada de Transició Ecològica i Sostenibilitat Ambiental (TESA).

Els acords signats comprometen la Vicepresidència Segona i les universitats a realitzar activitats conjuntes dins de la matèria de la càtedra, i consideren que l’impuls de les polítiques orientades a la consecució d’un habitatge i el seu entorn urbà sostenible en el marc de la transició ecològica ha d’abordar-se des dels diferents sectors productius.

Quant a la Universitat Jaume I, sota la direcció de la professora Eva Camacho, la Càtedra de Nova Transició Verda treballa l’eix vinculat a l’anàlisi de les polítiques de transició verda des d’un punt de vista sociològic i del comportament. En aquest sentit, la rectora ha explicat que «les aportacions de l’UJI se centren en l’estudi i anàlisi d’instruments per a avançar en el disseny i avaluació de polítiques transversals i d’estructures institucionals en l’àmbit de la transició ecològica, atés que la majoria dels desafiaments mediambientals es basen en el comportament humà, i amb això adquireixen una dimensió social o de comportament».

A través d’aquest conveni, les universitats han de realitzar unes determinades activitats: activitats de reflexió, anàlisi i difusió del coneixement a la societat en matèria de turisme, hàbitat i transició ecològica; organitzar seminaris, jornades, conferències, concursos, exposicions, tallers i cursos i altres activitats culturals relacionades amb la temàtica; realitzar labors divulgatives al llarg del territori valencià i a través de la tecnologia de la informació, i accions que s’acorde realitzar dins del programa d’activitats a desenvolupar.

Informació i Foto. UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: