Les Unitats de Trastorns de Conductes Alimentàries han atès 3.257 consultes durant aquest any

Les tres Unitats de Trastorns de Conductes Alimentàries de la Comunitat Valenciana (UTCA) han atès 3.257 consultes, des del gener al novembre del 2022, de les quals 3.070 han estat a dones i 187 consultes a homes, que han estat diagnosticats amb aquest tipus de trastorn psicològic.

A més, del total de consultes aquest any, 296 han estat consultes noves i 152 altes. D’altra banda, durant tot l’any 2021 el nombre de consultes per aquest motiu a les unitats específiques pujava a 4.247.

Aquestes unitats específiques d‟atenció a pacients amb trastorn per conducta alimentària s‟ubiquen al‟Hospital La Fe, l‟Hospital de Sant Joan ial‟Hospital Provincial de Castelló. Les unitats s’articulen en tres nivells assistencials: consultes externes, hospitalització i hospital de dia.

El dia 30 de novembre se celebra el Dia Internacional de la lluita contra els Trastorns de Conducta Alimentària (TCA) i des de la Conselleria de Sanitat es vol posar èmfasi en la importància de visibilitzar, donar a conèixer i conscienciar sobre aquest tipus de trastorns, que poden afectar des d’edats molt primerenques.

De fet, del total de consultes ateses durant aquest any gairebé 900 han estat menors d’edat, majoritàriament a nenes d’edats compreses entre els 0 i els 17 anys.

En aquest sentit, quant al nombre de pacients atesos a les UTCA, ja que un mateix pacient sol ser atès en diverses ocasions, durant aquest any han estat atesos 538 pacients, dels quals el 91,8% han estat dones davant del 8 ,2% dels homes.

D’altra banda, quant als centres de salut de la Comunitat Valenciana, el nombre de consultes ateses per TCA puja fins al novembre d’aquest any a més de 24.000. Principalment, la majoria de les consultes són per anorèxia (16.287), seguida d’altres trastorns de conducta alimentària (7.794) i d’hiperfàgia (316).

La irrupció de la pandèmia per coronavirus ha afectat de manera especial els trastorns de salut mental, entre ells els trastorns de conducta alimentària. Per això, la Conselleria de Sanitat reforçarà aquest àmbit gràcies a la posada en marxa del Pla d’Acció de salut mental, que contempla entre altres actuacions la posada en marxa de tres Hospitals de Dia Infanto-Juvenils a les tres províncies, que atendran entre altres patologies, aquest tipus de trastorn.

A més, s’han posat en marxa set equips d’intervenció comunitària per a l’atenció de la població infantojuvenil, per tal de reforçar l’atenció a la salut mental d’aquest col·lectiu.

L’objectiu de la Conselleria de Sanitat és anar reforçant i ampliar la cobertura en salut mental de la població de la Comunitat Valenciana, per això s’han contractat 42 psiquiatres, 100 psicològics clínics, 44 infermeres, 13 TCAE, 22 terapeutes ocupacionals i 32 treballadors socials.

25 anys de la UTCA del Provincial de Castelló

La Unitat de Conductes Alimentàries del Consorci Provincial de Castelló compleix 25 anys el proper 30 de novembre. Aquest dia va entrar en funcionament el primer hospital de dia de trastorns alimentaris de la Comunitat Valenciana. Posteriorment, l’any 2000 es va posar en marxa una consulta externa atesa per especialistes de psicologia, i l’any 2011 es va obrir la sala d’hospitalització infantojuvenil. En aquests 25 anys ha atès més de 2.300 persones.

Així mateix, es preveu acabar l’any amb prop de 300 nous casos atesos a la Unitat davant dels 238 de l’any 2021. Tot i aquest increment, els especialistes destaquen la pressa amb què s’atenen els casos greus que se’n deriven des d’Atenció primària, Pediatria i especialistes de salut mental.

D’altra banda, segons els especialistes, l’atenció a pacients i casos nous s’ha triplicat després de la pandèmia i els trastorns de la conducta alimentària constitueixen una de les patologies mentals que més ha augmentat.

Segons ha destacat la psiquiatra de la Unitat, Carla Ramos, “en els darrers dos anys s’ha detectat una bestreta de l’edat d’inici i un marcat empitjorament dels símptomes, amb un augment més gran de pèrdua de pes. A més, el risc d’autolesions i suïcid és més gran”. Actualment, l’anorèxia és el principal trastorn atès i la meitat dels pacients són menors d’edat.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: