Les intervencions educatives són efectives per prevenir el sexisme entre els estudiants de secundària

És possible dur a terme intervencions educatives que promoguin una disminució del sexisme entre les persones joves i així ho demostra un estudi europeu, que analitza els resultats del projecte Lights4Violence, realitzat entre estudiants de secundària de diferents ciutats europees (Alacant, Roma, Iasi, Matosinhos , Poznan i Cardiff). L’estudi l’ha liderat la investigadora de l’àrea d’Epidemiologia i Salut Pública del CIBER (CIBERESP) i professora a la Universitat d’Alacant, Carmen Vives-Cases; i ha comptat amb la participació de Belén Sanz, investigadora del CIBERESP a l’Escola Nacional de Sanitat de l’Institut de Salut Carlos III.

La intervenció Lights4Violence s’ha basat en el model per al desenvolupament positiu de la joventut, que mira cap a les fortaleses dels i les adolescents, emfatitzant el desenvolupament de capacitats (personals, morals, cognitives, conceptuals i socials) que poden servir de suport per prevenir i afrontar problemes com ara la violència de parella.

Aquesta intervenció educativa constava de dues parts, 10 sessions teòriques i cinc pràctiques en què mitjançant videocàpsules s’havien de resoldre situacions de parella. Realitzat en un total de 1.146 estudiants de 12 a 17 anys, 575 del grup d’intervenció i 571 del control, aquest treball publicat a BMC Public Health mostra que els nois tenien valors mitjans de sexisme més grans que les noies, i aquestes diferències van ser més grans en el sexisme hostil que al benvolent.

El sexisme ambivalent està compost per l’hostil i el benvolent. El primer fa referència a actituds obertament negatives envers les dones i estableix una relació de dominació i control de lhome sobre la dona, emfatitzant les diferències entre sexes establint jerarquies que devaluen la dona. D’altra banda, el sexisme benvolent inclou formes de sexisme més subtils, que tenen a considerar el sexe femení com a fràgil que requereix protecció de l’home i li atribueix qualitats estereotipades amb un concepte de feminitat tradicional.

Segons explica la investigadora del CIBERESP a l’ISCIII Belén Sanz, “el sexisme benvolent descriu les relacions heterosexuals com a necessàries per assolir la felicitat i el ple desenvolupament, mostrant rebuig i discriminació cap a les homo i bisexuals. Per tant, aquesta dualitat entre ambdós components del sexisme ambivalent permea a l’estructura social establint interdependència entre ambdós sexes alhora que prioritza la dominació heterosexual masculina a la societat”.

Reducció significativa del sexisme benvolent amb Lights4Violence

En aquest treball també s’evidencia que les noies amb mares amb estudis primaris o inferiors, amb un alt suport social i que a nivell basal van registrar puntuacions més altes en capacitat de resolució de conflictes i puntuacions més baixes d’agressivitat, experimenten una reducció significativa del sexisme benvolent després de la intervenció de Lights4Violence en comparació del grup control.

Segons Carmen Vives, “aquest estudi aporta evidència que és possible dur a terme intervencions que promoguin una disminució del sexisme entre els joves, creant espais de reflexió que integrin els homes joves en aquest canvi cap a relacions de parella igualitàries sense que ho percebin com una pèrdua de privilegis”.

Per tant, el suport social i el foment de les habilitats socials podrien facilitar aquesta diminució del sexisme i, per tant, la promoció de relacions de parella estables i no violentes.

Per a més informació: http://www.lights4violence.eu/

Enllaç a l’article de referència:

Effect of the Lights4Violence intervention on the sexism of adolescents in European countries

Belén Sanz-Barbero, Alba Ayala, Francesca Ieracità, Carmen Rodríguez-Blázquez, Nicola Bowes, Karen De Claire, Veronica Mocanu, Dana-Teodora Anton-Paduraru, Miriam Sánchez-SanSegundo, Natalia Albaladejo-Blázquez, Ana Sofia da Silva Queirós, Barbara Jankowiak, Katarzyna Waszyńska & Carmen Vives-Cases. BMC Public Health volume 22, Article number: 547 (2022)

Sobre el CIBERESP

El CIBER (Consorci Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa) depèn de l’Institut de Salut Carles III –Ministeri de Ciència i Innovació– i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). L’àrea d’Epidemiologia i Salut Pública –CIBERESP– està formada per 48 grups de recerca d’excel·lència, multidisciplinar i multicèntric. Centra les seves activitats en dos aspectes clau: conèixer la magnitud i la distribució dels problemes de salut pública i identificar-ne els factors determinants per avaluar l’efectivitat i l’eficiència de les intervencions, ja siguin des de l’àmbit de les polítiques públiques o de les implementacions pràctiques de prevenció i resolució.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: